Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Οι Πόλεις του Μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης»

Μελών ΣΕΠΕ

12 Απριλίου 2022

Την Τρίτη και Τετάρτη, 12 & 13 Απριλίου 2022, πραγματοποιείται το Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, “Οι πόλεις του Μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης”, στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα. Το συνέδριο, στο οποίο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, επιχειρεί να φέρει κοντά στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης υπεύθυνα για την χρηματοδότηση έργων σύγχρονων πόλεων, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εταιρείες που προσφέρουν σήμερα καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού και τους Φορείς που συντονίζουν σε διεθνές και στρατηγικό επίπεδο την υλοποίηση των έξυπνων πόλεων.


Το Συνέδριο, πιστοποιώντας τον τίτλο του, θα επικεντρωθεί στην “ώρα της υλοποίησης” αναδεικνύοντας επιτυχημένα παραδείγματα έξυπνων λύσεων, που συνδυάζουν τις απαραίτητες υποδομές, με μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα έξυπνων λύσεων, υπηρεσιών και λειτουργικότητας. Οι άξονες που θα κινηθεί το Συνέδριο αφορούν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης αστικών κέντρων, την αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων με “έξυπνο” και


αποδοτικό τρόπο, τη συμβολή της βελτίωσης της διακυβέρνησης, την προσφορά σύγχρονων και καινοτόμων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες και επισκέπτες των πόλεων και της αποτελεσματικής διαχείρισης των υποδομών που σχετίζονται με τους Υδάτινους Πόρους, την Ενέργεια, τις Μεταφορές και τη Στέγαση.


Το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες από το εγχώριο και διεθνές θεσμικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα. Εξαιρετικά σημαντικές τοποθετήσεις θα γίνουν από τον κ. Στέλιο Πέτσα, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σταύρο Καλαφάτη, Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, και τον κ. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα τοποθετηθούν οι Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά και πολλοί άλλοι.

Η διεθνής διάσταση του Συνεδρίου, καθώς επίσης η συνεργασία “Έξυπνων Πόλεων” της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα υπογραμμιστεί από την παρουσία δημάρχων και εκπροσώπων Δημοτικών Αρχών από 8 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι και θα αναφερθούν στον μετασχηματισμό των πόλεων τους, μέσα από την εφαρμογή έξυπνων λύσεων. Συγκεκριμένα, παρουσία στο Συνέδριο θα έχουν οι Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Δήμαρχος Λευκωσίας, Danela Arsovska, Δήμαρχος Σκοπίων, Anuela Ristani, Αντιδήμαρχος Διεθνών Υποθέσεων Δήμου Σκοπίων, Anja Margetic, Αντιδήμαρχος Δήμου Σαράγεβο, Donjeta Sahatciu, Αντιδήμαρχος Δήμου Πρίστινα, και οι Erol Özgüner, από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι Onur Eryüce και Borko Milosavljevicm, από τους Δήμους Σμύρνης και Βελιγραδίου αντίστοιχα.


Ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης,  Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα, αναφερόμενος στο Συνέδριο υπογραμμίζει τα ακόλουθα: “Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας και των πυρήνων της που είναι οι πόλεις, προϋποθέτουν μια συναντίληψη και συνεργασία από το ευρύτερο θεσμικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα ως προς την υιοθέτηση εφαρμόσιμων λύσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη, την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου.Η πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς σε αυτή την κατεύθυνση, διαμορφώνοντας ένα συνεκτικό, εξωστρεφή και ουσιαστικό πλαίσιο διαλόγου και ανάδειξης των βέλτιστων εφαρμόσιμων έξυπνων πρακτικών που οριοθετούν την πόλη του μέλλοντος.”


O κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων, αναφέρει σχετικά με το Συνέδριο: “Σε μια περίοδο όπου χαρακτηρίζεται από

μια διαρκή κινητικότητα και δυναμικό επαναπροσδιορισμό της καθημερινότητας όλων μας στους κοινωνικούς ιστούς που ζούμε, επιχειρούμε και δημιουργούμε, είναι απαίτηση να περάσουμε στην “ώρα της υλοποίησης, και της εφαρμογής των έξυπνων λύσεων. Στο Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επιδιώκουμε να αναδείξουμε αυτή τη διάσταση που θέτει στο προσκήνιο τις υλοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, την μεταφορά καλών πρακτικών και των αποτελεσμάτων αυτών των παρεμβάσεων, τις αλλαγές που έχουν επιφέρει στην καθημερινή λειτουργία των δομών όσο και στη ζωή των πολιτών, μέσα από την εξωστρεφή διασύνδεση των πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.”


Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων - DT&S, την Cisco, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Τρικκαίων, με την υποστήριξη των εταιρειών Logicom Solutions, COSMOTE, SPACE HELLAS, COSMOS Business Systems, Lever, GlobiSMART, Uni Systems, Amazon Web Services, Novoville, OTS, WIND, DEXTERA CONSULTING, URBANICA, Yodiwo & WINGS ICT SOLUTIONS.


Πρόγραμμα Συνεδρίου | Link


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ