Άλλων Επιχειρήσεων/ Φορέων

Οι άντρες στην Ελλάδα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες σε προσωπικά δώρα, με τις διακοπές να είναι πρώτες στη λίστα τους

Η δεύτερη ετήσια πανευρωπαϊκή έρευνα Treat Index της MasterCard αποκαλύπτει πως ξοδεύουμε όλο και περισσότερα χρήματα σε προσωπικά δώρα που μας φτιάχνουν τη διάθεση με το 42% να δηλώνει ότι αγοράζει μικρά δώρα για προσωπική ευχαρίστηση, έναντι του 33% στην περσινή έρευνα. Ωστόσο, αν και για τους περισσότερους η τιμή δεν έχει σημασία, όταν μιλάμε για μεγάλες δαπάνες, οι άντρες είναι τελικά αυτοί που έρχονται πρώτοι.

Η πανευρωπαϊκή μελέτη της MasterCard διεξήχθη σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε 17 χώρες και έδειξε πως τα δύο φύλα αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την αξία των προσωπικών δώρων για την ψυχολογία μας, ενώ αποκάλυψε, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ότι οι άντρες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες. Σχεδόν ένας στους πέντε άντρες (18%) ξοδεύει πάνω από €100, αριθμός διπλάσιος από το 8% των γυναικών που προχωρούν σε αυτό το έξοδο.

Παρά το γεγονός ότι οι άντρες ξοδεύουν περισσότερα, οι γυναίκες είναι αυτές που πιστεύουν πραγματικά στην επιρροή που έχουν τα προσωπικά δώρα στην διάθεσή τους: ένας στους τρεις άντρες (33%) δήλωσε ότι αγοράζει προσωπικά δώρα για να ανεβάσει τη ψυχολογία του, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από το μισό του συνόλου (51%). Έτσι, ενώ οι γυναίκες δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα, αντλούν περισσότερη χαρά από τα μικρά δώρα που κάνουν στον εαυτό τους.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι δε νιώθουν ενοχές για τέτοιες μικρές «παρασπονδίες»  που τους ανεβάζουν ψυχολογικά (58%), ενισχύοντας τα ευρήματα του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με τα οποία τα προσωπικά δώρα θεωρούνται από τους περισσότερους ένα βασικό δικαίωμα.

Φαίνεται ακόμα ότι οι άντρες στην Ευρώπη τείνουν να κακομαθαίνουν τον εαυτό τους όσο οι γυναίκες, αλλά παίρνουν χαρά από ακριβότερα αντικείμενα: 24% των ανδρών έναντι το 13% ξοδεύουν χρήματα σε μεγαλύτερης αξίας δώρα όπως διακοπές, ψυχαγωγία και τεχνολογία. Οι γυναίκες ξοδεύουν χρήματα σε προσωπικά δώρα μικρότερης αξίας όπως περιποίηση και ομορφιά, περιοδικά, σοκολάτες και γλυκίσματα. Οι Έλληνες επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, με το 45% -το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη– να απαντά ότι οι διακοπές είναι το κύριο προσωπικό τους δώρο, ενώ το 55% των Ελληνίδων επιλέγουν μικρότερα δώρα όπως κραγιόν, make up ή άλλα είδη ομορφιάς.

Όπως και στα ευρωπαϊκά αποτελέσματα, έτσι και στην Ελλάδα, οι άντρες συνδέουν τα προσωπικά δώρα με τις ημέρες εκτός δουλειάς επενδύοντας σε δραστηριότητες, ενώ οι γυναίκες αγοράζουν για να ανεβάσουν την ψυχολογία τους τις καθημερινές ή μετά από μία δύσκολή μέρα στη δουλειά.

Η Ιωάννα Μίγγου, Marketing Manager της MasterCard Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας σχολίασε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της έρευνας MasterCard Treat Index, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο, αποδεικνύουν ότι τα προσωπικά δώρα μας φτιάχνουν τη διάθεση. Οι Έλληνες απολαμβάνουν να ανταμείβουν τον εαυτό τους με μικρά ή μεγάλα δώρα και αναγνωρίζουν τη σημασία που αυτά έχουν στην καθημερινότητα. Επιπλέον, έχουν την ανάγκη να νιώθουν ασφαλείς στις αγορές τους. Σε αυτό συμβάλει η MasterCard, παρέχοντας τις καλύτερες και ασφαλέστερες λύσεις πληρωμών».

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η προσέγγισή του καθένα μας, όσον αφορά τα προσωπικά δώρα, διαφέρει μεταξύ χωρών και ηλικιακών ομάδων:

  • Οι Σουηδοί είναι πιο πιθανό να αισθανθούν τύψεις όταν κάνουν δώρο στον εαυτό τους (21%), ενώ οι Τούρκοι (8%) και οι Ρώσοι (9%) είναι πιο απίθανο.
  • Οι περισσότεροι Έλληνες δεν αισθάνονται τύψεις όταν κάνουν κάποιο δώρο στον εαυτό τους, καθώς μόνο το 13,1% στο σύνολο των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει ενοχές μετά από μία τέτοια αγορά.
  • Οι Τούρκοι (71%) αγοράζουν προσωπικά δώρα μια φορά το μήνα ενώ οι Έλληνες (23,1%)

το κάνουν πολύ πιο σπάνια

  • Στην διαδικασία επιλογής δώρων για άλλους, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (36,2%) θεωρεί σημαντικό αυτό να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
  • Η χρονική συγκυρία παίζει ρόλο για τους νεότερους (Millenials), οι οποίοι προτιμούν να αγοράσουν δώρα προσωπικής χρήσης όταν βρίσκονται σε διακοπές ή σε άδεια (25,3%), μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά (14,6%), ή την ημέρα πληρωμής (31%), σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία (Boomers) που το κάνουν 21,4%, 7,2% και 25,8% αντίστοιχα.