Άλλων Επιχειρήσεων/ Φορέων

Στην Κύπρο, η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, για την «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση»

Στην Κύπρο βρέθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Βάσω Κόλλια, προσκεκλημένη της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.Ιωσηφίνας Αντωνίου, προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοποριακή ελληνική πρωτοβουλία “Ψηφιακή Συμμαχία για τη γυναίκεια απασχόληση”, η οποία έχει αναγνωριστεί ως καλή ευρωπαϊκή πρακτική για την ενδυνάμωση του γυναικείου πληθυσμού στον τομέα της απασχόλησης.

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, παρά τις πιέσεις της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης και ειδικά στον Ευρωπαϊκό νότο, η ψηφιακή οικονομία αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο για την ανάπτυξη της Ευρώπης, που προσφέρει βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές σταδιοδρομίας για το γυναικείο πληθυσμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ.Κόλλια, «δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι η Συμμαχία μας ήδη απέσπασε μια σημαντική διεθνή διάκριση από το θεσμό ψηφιακής αριστείας WITSA Global ICT Excellence Awards τον περασμένο Σεπτέμβρη. Το μοντέλο της Ψηφιακής Συμμαχίας ενδυναμώνει όχι μόνον οικονομικά, αλλά και κοινωνικά τις γυναίκες, οι οποίες διεκδικούν την ισότητα των φύλων και στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην έξοδο από την κρίση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από το 50% της κοινωνίας είναι γυναίκες. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους ώστε να μπορέσουν, από κοινού με τους άνδρες, να προχωρήσουν μπροστά».

Οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά το πρότυπο και το σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Συμμαχίας διερευνήθηκαν κατά την προγραμματισμένη συνάντηση της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.Ιωνά Νικολάου. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια να ανευρεθούν νέες λύσεις για να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων και να υλοποιηθεί ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος, που αφορά τη γυναικεία απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, και ειδικότερα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η οποία αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς ώστε να διευρυνθεί η πραγματική ισότητα μεταξύ των φύλων.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η τοποθέτηση της Επιτρόπου κ. Αντωνίου, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειμμα 24 εκατομμυρίων εργαζομένων μέχρι το 2040 εάν τα ποσοστά απασχόλησης γυναικών και ανδρών διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα. Εφόσον όμως υπάρξει ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στην αγορά εργασίας, το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σε 3 εκατομμύρια. Πέραν από την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, επιτυγχάνεται ευρύτερο όφελος με θετικό αντίκρισμα στους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο ευημερίας της κοινωνίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κ.Παντελής Νικολαϊδης, τηλ. 213 1511161,
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εσωτερικών,
Δραγατσανίου 8, 105 59 Αθήνα.

www.isotita.gr ; http://www.womengodigital.eu/conference.html

mme@isotita.gr

https://www.facebook.com/pages/Γενική-Γραμματεία-Ισότητας-των-Φύλων/388822604594196