Νέα

Κυβερνοασφάλεια και Δεδομένα στις προτεραιότητες της Ε.Ε. για το 2018

security1

Η κυβερνοασφάλεια και η οικονομία του Διαδικτύου περιλαμβάνεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της Ε.Ε. για το 2018. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ένωση, δια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για κομβικούς τομείς της στρατηγικής της, όπως θεωρεί την κυβερνοασφάλεια και τα δεδομένα.

Νέες πρωτοβουλίες για την οικονομία του Διαδικτύου αναλαμβάνει η Ε.Ε., σύμφωνα με τον Πρόεδρο Jean-Claude JunckerΤην παραπάνω εικόνα περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο κ. Juncker παρουσίασε τις προτεραιότητες του για το προσεχές έτος και εξέθεσε το όραμα του για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025, παρουσιάζοντας ένα “Χάρτη Πορείας” για πιο Ενωμένη, πιο Ισχυρή και πιο Δημοκρατική Ένωση.

Η ομιλία του Προέδρου κ. Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνοδεύτηκε από την εξαγγελία συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο, τον έλεγχο των επενδύσεων, την κυβερνοασφάλεια, τη βιομηχανία, τα δεδομένα και τη δημοκρατία, κατά τρόπο ώστε οι λόγοι να μετουσιωθούν σε πράξεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Κυβερνοασφάλεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής σχολίασε: “οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα της δημοκρατίας και της οικονομίας απ' ό,τι τα όπλα και τα τανκς. (…) Η Επιτροπή προτείνει μια σειρά από νέα εργαλεία, μεταξύ αυτών και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας, που θα συμβάλουν στην προστασία μας από τέτοιες επιθέσεις”.

“Η νέα στρατηγική βιομηχανικής πολιτικής, που παρουσιάζουμε, θα βοηθήσει τις βιομηχανίες μας να παραμείνουν στην κορυφή ή να την κατακτήσουν, όσον αφορά την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές”, τόνισε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο κ. Juncker. 

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφωνεί τον λόγο του για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο λόγο αυτόν, ο Πρόεδρος προβαίνει σε αποτίμηση των επιτευγμάτων του προηγούμενου έτους και παρουσιάζει τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος. 

Θετική υποδοχή
Θετική υποδοχή επιφύλαξε στην ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής ο κλάδος των εταιρειών ψηφιακών δικτύων και υπηρεσιών. Σε ανακοίνωσή της η ETNO, η Ένωση που εκπροσωπεί τους κορυφαίους Ευρωπαίους παρόχους ψηφιακών δικτύων και υπηρεσιών, χαιρέτησε την αναμόρφωση της στρατηγικής της Ε.Ε. στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. “Καθώς η Ευρώπη επιταχύνει την καινοτομία σε “έξυπνα” συνδεδεμένα προϊόντα, όπως τα αυτόνομα οχήματα και το Internet of Things, ένας “ελαστικός” κυβερνοχώρος είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ώστε να αγκαλιάσουν την ευκαιρία της οικονομίας του Διαδικτύου”, αναφέρει η Ένωση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ