Νέα

Η ενιαία ψηφιακή αγορά προτεραιότητα για την Εσθονική Προεδρία

peoplewalk

Η δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Εσθονία, η οποία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Η χώρα, που θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου για το 2ο εξάμηνο του 2017, εντάσσει στις κορυφαίες προκλήσεις και προτεραιότητες της Ε.Ε. για τους επόμενους έξι μήνες, έχει υποσχεθεί να επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες: σε μια ανοικτή και καινοτόμο οικονομία, σε μια ασφαλή Ευρώπη, σε μια ψηφιακή Ευρώπη και σε μια ανοιχτή και βιώσιμη Ευρώπη. Αυτές οι προτεραιότητες θα παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτα στην Ολομέλεια την Τετάρτη 5 Ιουλίου.

Οι έξι ευρωβουλευτές της Εσθονίας, που είναι μέλη τεσσάρων διαφορετικών πολιτικών ομάδων του ΕΚ, συμφωνούν ότι η επίτευξη μιας πραγματικά ενιαίας ψηφιακής αγοράς είναι κορυφαία μεταξύ αυτών. 

"Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος στη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς αλλά και στην εφαρμογή κοινή ενεργειακής πολιτικής", σχολιάζει ο Τουν Κέλαμ (ΕΛΚ). Ο ίδιος προσθέτει: "Επιτυχημένη προεδρία σημαίνει να μπορείς να μπορείς να κάνεις 27 διαφορετικές κυβερνήσεις να στηρίζουν συμφωνίες με κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα"

"Η επέκταση τους ψηφιακού κόσμου αποτελεί ασφαλώς προτεραιότητα για την εσθονική προεδρία. Έχουμε ανακηρυχθεί πολλές φορές πρωτοπόροι  σε αυτό τον τομέα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε όσα περισσότερα έχουμε την υποχρέωση να οριστικοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φακέλους", λέει από την πλευρά της η Μαριού Λαουρίστιν (Σοσιαλιστές). 

Η Γιάνα Τόομ (Φιλελεύθεροι) ελπίζει ότι η προεδρία θα προωθήσει τη διασυνοριακή χρήση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. "Το σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Εσθονίας επαινείται για το άνοιγμα και την εμπιστοσύνη του".

Η ευρωβουλευτής είπε ότι η αναθεώρηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου: “Αυτή η νομοθεσία είναι μάλλον αμφισβητούμενη και η Εσθονία εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις εξωφρενικές αδυναμίες του κειμένου, όπως η ακατάλληλη επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”. 

Ψηφιακός κόσμος 
"Ο ψηφιακός κόσμος θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της προεδρίας”, δήλωσε η ευρωβουλευτής Κάια Κάλλας (Φιλελεύθεροι). "Η ψηφιακή κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη δουλειά και το πλεονέκτημά μας. Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες για την Εσθονική Προεδρία στον τομέα αυτό είναι πολύ υψηλές. Πολλές διαπραγματεύσεις σχετικά με σχέδιο νόμου που σχετίζεται με την ενιαία ψηφιακή αγορά φτάνουν στο τελικό τους στάδιο κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας”, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Ούρμας Παέτ (Φιλελεύθεροι), τα κύρια θέματα της προεδρίας θα είναι η συνεργασία στην άμυνα, η ψηφιακή Ευρώπη και η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit που δεν μπορούν να αποφευχθούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ