Νέα

Στα $8,9 τρις η αγορά των “έξυπνων” σπιτιών έως το 2020

smarthome

Μία ψηφιακή καθημερινότητα, με εκατοντάδες “έξυπνες” οικιακές συσκευές, σε κάθε σπίτι ανά τον πλανήτη, βλέπουν οι αναλυτές, υπολογίζοντας ότι η αγορά των smart homes θα ανέρχεται σε $8,9 τρις έως το 2020. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις οικιακές συσκευές, που θα είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, έως το 2020 σε 212 δις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη το ψηφιακό μέλλον των σπιτιών προδιαγράφουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ήδη από το 2013, περίπου 1,45 εκατ. Ευρωπαίοι είχαν κάποιου είδους οικιακή συσκευή, που συνάδει με αυτό που περιγράφουν ως smart home.

10,8 εκατ. νοικοκυριά στην ΕΜΕΑ θα φιλοξενούν τουλάχιστον μια «έξυπνη» οικιακή συσκευή έως το 2018
Συνολικά, στην περιοχή ΕΜΕΑ, εκτιμάται ότι έως το 2018 περίπου 10,8 εκατ. νοικοκυριά θα διαθέτουν έστω μία “έξυπνη” οικιακή συσκευή. Από τις επιμέρους αγορές, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες, θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα των smart homes έως τα τέλη του 2018. Η διείσδυση των “έξυπνων” σπιτιών - ως ποσοστό των νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση - εκτιμάται στο 8,3% για τη Γερμανία, στο 7,3% για τη Γαλλία, στο 6,8% για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, στο 8,3% για την Ισπανία και την Πορτογαλία, και στο 9,9% στα σκανδιναβικά κράτη έως το 2018.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία 290.000 νοικοκυριά αναμένεται να έχουν κάποιου είδους "έξυπνη" οικιακή συσκευή φέτος, με τον αριθμό να εκτοξεύεται στα 600.000 το 2015 και στα 2,5 εκατ. το 2018.



Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε χθες η D-Link, από τους κορυφαίους παρόχους δικτυακών υποδομών παγκοσμίως, η οποία εισέρχεται στην ελληνική αγορά, ξεκινώντας με πέντε “έξυπνες” συσκευές, που δίνουν σε όλους απομακρυσμένο έλεγχο του σπιτιού. Με στόχο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, όλα τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε λύσεις για “έξυπνο σπίτι”, η εταιρεία δημιούργησε τη σειρά mydlink™ Home, η οποία περιλαμβάνει αρχικά πέντε “έξυπνες” συσκευές. Τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα από την αλυσίδα ΚΑΥΚΑΣ.

Διεύρυνση
Η αναμενόμενη θετική πορεία των λύσεων smart home στηρίζεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η μείωση των τιμών στην αγορά των λεγόμενων “έξυπνων” συσκευών και η ενίσχυση της μεταξύ τους συνδεσιμότητας και διαδραστικότητας.

Το “έξυπνο σπίτι”, όπως το περιγράφουν οι αναλυτές, αναμένεται να αποτελέσει την επανάσταση της επόμενης δεκαετίας στην ψηφιακή αγορά, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και δημιουργώντας νέα παράθυρα ευκαιρίας για κατασκευαστές και καταναλωτές.

Εκτίμηση είναι ότι, στο πολύ άμεσο μέλλον, μια σειρά παραδοσιακού οικιακού εξοπλισμού θα μετεξελιχθεί σε ένα στόλο έξυπνων συσκευών, που θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ασύρματα. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί η πτώση των τιμών στη λεγόμενη αγορά του Internet of Things (IoT).

Σύμφωνα με μελέτη της Gartner, πρόκειται για μια αλλαγή, που θα γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς πολλές παραδοσιακές οικιακές συσκευές έχουν μεγάλο κύκλο ζωής και αντικαθίστανται σπανιότερα. Εκτιμούν δε ότι η εν λόγω αλλαγή θα “ωριμάσει” εντός της προσεχούς δεκαετίας, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά από το 2025.

Σύμφωνα με την IDC, ο αριθμός των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν στο Ίντερνετ πλησιάζει σήμερα τα 200 δισεκατομμύρια, με το 7% από αυτές (ή αλλιώς, 14 δισεκατομμύρια) να είναι ήδη συνδεδεμένες και να μπορούν να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου. Τα δεδομένα από τις δικτυωμένες συσκευές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 2%, σχεδόν, του όγκου των πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μέχρι το 2020 θα αντιπροσωπεύουν το 10% των data, που παράγονται παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ