Νέα

Πλήγμα στο “καρουζέλ” από την Ελληνική Αστυνομία

e-commerce-web-design-in-horsham

Σημαντικό πλήγμα στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούσαν ηλεκτρονικά καταστήματα που είχαν καταφέρει να μην αποδίδουν ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές, πέτυχε η Ελληνική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξάρθρωσε κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία επώνυμων συσκευών κινητών τηλεφώνων και εξαπατούσε το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα αρχηγικά μέλη από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, με τη δημιουργία και τη χρήση πλαστών ή νοθευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, “έστηναν” ατομικές επιχειρήσεις που αποκαλούσαν στις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις ως “παιδιά” και οι οποίες εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες κινητών τηλεφώνων από εταιρείες, που εδρεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο, “οι συναλλαγές αυτές, ως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, απαλλάσσονταν από τη χρέωση Φ.Π.Α. Ωστόσο κατά την μεταπώληση των προϊόντων αυτών στην ελληνική αγορά, τα μέλη της οργάνωσης που υποκρύπτονταν της διαχείρισης των εικονικών επιχειρήσεων, εισέπρατταν το Φ.Π.Α. που αναλογούσε, ουδέποτε, όμως, τον επέστρεφαν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ενεργούσαν με τη μέθοδο του “εξαφανισμένου” εμπόρου, ενώ τα άτομα αυτά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές”. Σύμφωνα με πληροφορίες φρόντιζαν να κάνουν φορολογικές δηλώσεις, ενώ γενικά διατηρούσαν τυπικό “φορολογικό προφίλ” για να μην γίνουν αντιληπτοί.

Τα τηλέφωνα αυτά έφταναν σε χαμηλές τιμές στους καταναλωτές είτε μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων που “διαφημίζουν” τα προϊόντα τους σε δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης διαφόρων ειδών, είτε μέσω δυο καταστημάτων λιανικής πώλησης που διατηρούσαν στη περιοχή της Ομόνοιας. Στο “μικροσκόπιο” των Αρχών έχουν μπει οι προμηθευτές τους, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. αναμένει στοιχεία για δυο τουλάχιστον εταιρείες, που είχαν συστήσει οι δράστες σε Αγγλία και Βουλγαρία.

Ο κ. Αποστολόπουλος πρόσθεσε ότι “οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα €7.000.000, ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υφίσταται απόκρυψη εισοδημάτων περίπου €6.000.000. Επίσης, δηλώθηκαν εικονικές αγορές εμπορευμάτων αξίας €11.000.000 περίπου, με σκοπό να μειώσουν τον οφειλόμενο Φ.Π.Α. ως προς το Ελληνικό Δημόσιο”. Εκτιμάται ότι η καθαρή αξία των εμπορευμάτων, που είχαν αποκτήσει, ανέρχεται σε €58.000.000 και το κέρδος τους ήταν τουλάχιστον €5.000.000.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 10 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα, επτά αλλοδαπούς από 24 έως 45 ετών και τρεις Έλληνες ηλικίας από 37 έως 51 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων δυο αδέλφια.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και εννέα άτομα (8 ημεδαποί και μια αλλοδαπή), που κατηγορούνται ως συνεργοί των μελών της οργάνωσης για τα αδικήματα των φορολογικών παραβάσεων και της χρήσης πλαστών εγγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον δυο λογιστικά γραφεία και ένας δικηγόρος.

Όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, τα αρχηγικά μέλη είχαν αναλάβει την “στρατολόγηση” κυρίως ομοεθνών τους, προκειμένου αυτοί να εκτελούν δευτερεύουσες λειτουργίες και δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα, είχαν διαμορφώσει ένα δίκτυο επιμέρους υποδομών και συγκεκριμένα: “Σύστηναν εικονικές επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου συσκευών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες πραγματοποίησαν πλήθος συναλλαγών και ενήργησαν με την μέθοδο του “εξαφανισμένου” εμπόρου (missing trader fraud), μίσθωναν ακίνητα και εγκαταστάσεις στοιχειώδους εξοπλισμού σε χώρους, όπου δηλώνονταν ως έδρες των εικονικών επιχειρήσεων, συνεργάζονταν με σταθερούς προμηθευτές στο εξωτερικό και πελάτες στο εσωτερικό της χώρας για τη διάθεση των εμπορευμάτων, εφοδίαζαν τα μέλη της οργάνωσης με πλαστά η νοθευμένα έγγραφα, νομιμοποιώντας παράνομα τη διαμονή τους στη χώρα μας, άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους τις ατομικές εικονικές επιχειρήσεις και με την προσκόμιση ψευδών δηλώσεων εμφανίζονταν ως εξουσιοδοτούμενα πρόσωπα για τη διαχείριση των λογαριασμών αυτών και δήλωναν τηλεφωνικούς αριθμούς για την αποστολή κωδικών για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών, που αντιστοιχούσαν σε τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι, μέσω των οποίων πραγματοποιούσαν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές αυτές, εξέδιδαν πλήθος παραστατικών με εκδότη τις εικονικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά μέσα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των εικονικών επιχειρήσεων, μεριμνούσαν, ώστε η παραλαβή των εμπορευμάτων που αποστέλλονταν από το εξωτερικό να γίνεται σε διαφορετικές διευθύνσεις από τις έδρες των εικονικών ατομικών επιχειρήσεων, δηλώνοντας ως τηλέφωνα επικοινωνίας παραλήπτη τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν τα αρχηγικά μέλη, προκειμένου ελέγχουν την διαδικασία διακίνησης των εμπορευμάτων και για να έχουν άμεση ενημέρωση σε τυχόν ζητήματα που ανέκυπταν, εγκατέστησαν κλειστό κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης, εξωτερικών και εσωτερικών χώρων τριών καταστημάτων με καταγραφή και μετάδοση εικόνας (σε οθόνες που βρίσκονταν σε οικία αρχηγικού μέλους), εξοπλισμό με τον οποίο επιτηρούνταν σε πραγματικό χρόνο η ημερήσια επισκεψιμότητα στους ανωτέρω χώρους εξασφαλίζοντας την δυνατότητα της έγκαιρης ειδοποίησης των λοιπών μελών σε περίπτωση ελέγχου κ.α., χρησιμοποιούσαν κώδικα επικοινωνίας και συστήνονταν με διαφορετικά ονόματα (κυρίως στους εκμισθωτές ακινήτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως έδρες των εικονικών επιχειρήσεων), μετέφεραν κεφάλαια από κάθε εικονική επιχείρηση (κατά την περίοδο) που έπαυε την δραστηριότητα της, σε τραπεζικούς λογαριασμούς της επόμενης επιχείρησης που συστήνονταν για τον ίδιο σκοπό, ώστε η πρώτη να εμφανίζει μηδενικά υπόλοιπα διαθέσιμα σε κάθε λογαριασμό της, αποστερώντας από το ελληνικό δημόσιο την δυνατότητα είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς επίσης, απέσυραν τα παράνομα κέρδη από το τραπεζικό σύστημα, μεταφέροντας χρηματικά ποσά στο εξωτερικό μέσω ιδρύματος πληρωμών της αλλοδαπής, δυσχεραίνοντας την αποκάλυψη της κατάληξης της χρηματικής ροής”.

Τα έγγραφα που χρησιμοποιούσαν για να εξαπατούν τις υπηρεσίες του Δημοσίου και τις τράπεζες ήταν κυρίως: “Διαβατήρια με αλλοιωμένο περιεχόμενο, που είχαν εκδοθεί από Αρχές του Πακιστάν και Μπαγκλαντές, στα οποία είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες των πραγματικών κατόχων και είχαν επικολληθεί φωτογραφίες μελών της οργάνωσης, ενώ είχαν πλαστογραφηθεί και οι υπόγραφες τους, και πλαστά εξ υπαρχής καταρτισθέντα έγγραφα, όπως άδειες διαμονής αλλοδαπών και βεβαιώσεις αιτήσεων αδειών διαμονής εκδοθείσες από διάφορες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στα οποία είχαν επικολληθεί επίσης φωτογραφίες μελών της οργάνωσης”.

Επιπροσθέτως είχαν καταφέρει “την παράνομη νομιμοποίηση στη χώρα μας 14 τουλάχιστον αλλοδαπών υπηκόων Πακιστάν και Μπανγκλαντές, τη σύσταση “εικονικών” επιχειρήσεων στο όνομά τους, την απόκτηση εμπορευμάτων (συσκευών κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών ειδών) με ενδοκοινοτικές συναλλαγές, τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων που διαχειρίζονταν ως αφανείς εταίροι και αποκόμισαν σημαντικά οικονομικά οφέλη”.

Μέχρι σήμερα, σε βάρος ορισμένων εκ των “εικονικών επιχειρήσεων” των οποίων την πραγματική διαχείριση είχαν τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οφειλές συνολικού ποσού €5.319.950,01 και εκκρεμείς οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των €1.729.794,71.

Επίσης, από το διασταυρωτικό έλεγχο φορολογικών στοιχείων και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν έσοδα ποσού €5.905.624,00 (πλέον Φ.Π.Α.) περίπου, ενώ προέκυψε και ανακριβής δήλωση εισροών (φαινομενική αγορά εμπορευμάτων) συνολικού ποσού €11.347.525,18, προς συμψηφισμό του Φ.Π.Α.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ότι όλες αυτές οι “εικονικές” ατομικές επιχειρήσεις, λειτουργούσαν για βραχυχρόνιο διάστημα και διαδοχικά μεταξύ τους, κατά τρόπο όπου η παύση της δραστηριότητας κάθε από αυτές, κατά περίπτωση, σχεδόν συνέπιπτε χρονικά με την έναρξη δραστηριότητας της επόμενης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ