Νέα

Η Ελλάδα στην 32η θέση διεθνώς στις επιστημονικές δημοσιεύσεις

peoplewalk

Αν και δαπανά, συγκριτικά με άλλα κράτη, μικρότερα κονδύλια για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), η Ελλάδα καταφέρνει να είναι μία από τις πιο παραγωγικές και αποδοτικές χώρες σε υψηλού επιπέδου επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά. Το συγκεκριμένο προφίλ της χώρας περιγράφει ο δείκτης “Nature Index 2014 Global” του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού Nature, ο οποίος κατατάσσει τα κράτη με βάση τη συμβολή τους στην έρευνα υψηλού επιπέδου, όπως αυτή καταγράφεται, κυρίως, μέσω των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνούς κύρους περιοδικά.

Μεγάλη η συμβολή της χώρας στην έρευνα υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με το περιοδικό NatureΜάλιστα, στον επιμέρους δείκτη, που μετρά την “οικονομική αποδοτικότητα” της επιστημονικής έρευνας, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των δαπανών κάθε μίας για R&D, η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από παραδοσιακούς "κολοσσούς" της έρευνας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Σουηδία και η Αυστρία.

Ο δείκτης “Nature Index 2014 Global” αποδίδει στην Ελλάδα - συνολικά - την 32η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη των χωρών, ως προς τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά. Στην 1η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, με την Κίνα να ακολουθεί, τη Γερμανία να βρίσκεται στην 3η θέση και τις Ιαπωνία και Βρετανία να κλείνουν την πρώτη πεντάδα. H Ευρώπη έχει σημαντική θέση στη διεθνή κατάταξη, καθώς εκπροσωπείται στην πρώτη δεκάδα του κόσμου από τη Γαλλία (6η θέση), την Ισπανία (στην 8η) και την Ελβετία (στην 9η θέση). Τα γειτονικά μας κράτη, όπως η Τουρκία (38η θέση), η Κύπρος (53η θέση) και η Βουλγαρία (στην 56η) βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στη σχετική κατάταξη.

Πηγη: Nature Index 2014 Global

Πτώση
Πάντως, παρά τη σημαντική συμβολή της χώρας στην υψηλή έρευνα, ο δείκτης των επιστημονικών δημοσιεύσεων δεν έμεινε αλώβητος από την οικονομική κρίση, καθώς ο αριθμός των κορυφαίων ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων το 2013 εμφάνισε κάμψη σε σχέση με το 2012.

Τη σημαντική επιστημονική δυναμική της Κίνας υπογραμμίζει το γεγονός ότι στην κορυφή μεταξύ των επιστημονικών φορέων διεθνώς, απ’ όπου προήλθαν οι περισσότερες σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, βρίσκεται η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Ακολουθούν το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η επιστημονική Εταιρεία Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ. Σκοπός του δείκτη είναι να αποτυπώσει τη συνεισφορά των χωρών και των επιστημονικών φορέων στην Έρευνα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (εν προκειμένω το 2013). Ως κριτήριο χρησιμοποιείται, πρωτίστως, ο αριθμός των άρθρων, που δημοσιεύονται σε 68 αυστηρά επιλεγμένα περιοδικά από διάφορα επιστημονικά πεδία, αναλύοντας την προέλευση (χώρα και ερευνητικός φορέας) των συγγραφέων κάθε επιστημονικής δημοσίευσης και σταθμίζοντας την ειδική βαρύτητα κάθε άρθρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ