Νέα

Νέοι κανόνες βάζουν “τέλος” στη φοροαποφυγή πολυεθνικών εντός ΕΕ

taxman1

Σε μια απόφαση-σταθμό, που φιλοδοξεί να κλείσει φορολογικά “παράθυρα”, τα οποία κρατούν ανοιχτό το δρόμο της φοροαποφυγής για μεγάλες πολυεθνικές, κατέληξε χθες το ECOFIN. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν τη γενική προσέγγιση για την τροποποίηση της υφιστάμενης Κοινοτικής Οδηγίας για τη φοροδιαφυγή. Στο στόχαστρο των αλλαγών έχουν τεθεί διάφορες πρακτικές, με τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από νομικά κενά στη δικαιοδοσία των φορολογικών αρχών ΕΕ και τρίτων χωρών.

Οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν στο ECOFIN νέα Κοινοτική Οδηγία, που «κλείνει» τα νομικά κενά της φορολόγησης στην ΕΕΠρόκειται, όπως σχολίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την τελευταία προσθήκη στην εργαλειοθήκη της ΕΕ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής. Αναμένεται δε ότι θα εμποδίσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφεύγουν την καταβολή φόρου εισοδήματος, εκμεταλλευόμενες τις διαφορές των φορολογικών συστημάτων ανάμεσα στα κράτη - μέλη, καθώς και στις τρίτες χώρες (τα λεγόμενα “υβριδικά μέσα”).

Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020, αναμένεται να βοηθήσουν την ΕΕ να ανακτήσει έσοδα από εταιρείες που κατάφεραν, αξιοποιώντας νομικά κενά, να μειώσουν το φορολογικό τους βάρος, δηλώνοντας κέρδη σε χώρες με χαμηλό ή μηδενικό φορολογικό συντελεστή. Με την απόφαση του, το ECOFIN δείχνει τη σθεναρή βούληση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών να κλείσουν αυτά τα νομικά κενά, βάζοντας τέλος στις μεγάλες φορολογικές απώλειες που υφίσταται η Ένωση από αντίστοιχες συμπεριφορές.

Μη συνεργάσιμες χώρες
“Σημειώσαμε μια νέα επιτυχία στην εκστρατεία μας για πιο δίκαιη φορολόγηση. Καταργούμε  σταδιακά τα μέσα, που χρησιμοποιούν ορισμένες επιχειρήσεις για να αποφεύγουν την καταβολή φόρων. Συγχαίρω τα κράτη - μέλη που κατέληξαν σε συμφωνία στο συγκεκριμένο αυτό μέτρο, που στόχο έχει να βάλει τέλος στις καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές και να διασφαλίσει δικαιότερο φορολογικό περιβάλλον εντός της ΕΕ”, δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, κ. Πιερ Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, κ. Έντουαρντ Σικλούνα, χαρακτήρισε τη συμφωνία “τολμηρό βήμα” για τον περιορισμό αυτών των φορολογικών διαφορών, γνωστές ως “υβριδικές αναντιστοιχίες”: “Η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι υβριδικές αναντιστοιχίες κάθε τύπου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την φοροαποφυγή στην ΕΕ, ακόμα κι αν οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τρίτες χώρες”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Μη συνεργάσιμες χώρες
Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να καταρτιστεί μια λίστα με τις μη συνεργάσιμες χώρες. Σε επόμενο χρόνο θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όσον αφορά στον καθορισμό κριτηρίων και διαδικασιών για την κατάρτιση καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι χώρες, που επιβάλλουν μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές, δεν θα θεωρούνται αυτομάτως φορολογικοί παράδεισοι, αλλά θα υπόκεινται σε ελέγχους με βάση άλλα κριτήρια, όπως ο βαθμός συνεργασίας τους με την ΕΕ για φορολογικά θέματα ή η ύπαρξη υπεράκτιων δομών στις περιοχές φορολογικής τους δικαιοδοσίας.

Επί της διαδικασίας, το ECOFIN θα δώσει εντολή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (EFC) να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της ΕΕ για τη διάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20. Η διάσκεψη θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2017 στο Baden-Baden (Γερμανία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ