Νέα

Καινοτόμες ιδέες “επωάζει”, για πέμπτη χρονιά, το πρόγραμμα egg

egglogo

Την ευκαιρία να μετατρέψουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες σε βιώσιμες επιχειρήσεις θα έχουν ομάδες νέων ανθρώπων, που θα συμμετάσχουν στον 5ο κύκλο του Προγράμματος egg - enter•grow•go, ο οποίος προκηρύχθηκε χθες. Mε στόχο τη στήριξη της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia, για 5η χρονιά, προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους και νέες να υλοποιήσουν τα καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια τους, μέσω του Προγράμματος.

Διεθνοποίηση του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης και έμφαση στο fintechΣτο πλαίσιο αυτό, επίδοξοι επιχειρηματίες, 18-49 ετών, που έχουν μια καινοτόμο ιδέα και επιθυμούν να τη μετατρέψουν σε επιτυχημένη επιχείρηση, έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για συμμετοχή στο Πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης μέχρι τις 10 Απριλίου.  

Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες τάσεις της οικονομίας, όπως οι Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές). Επίσης, επιχειρηματικές ιδέες, που κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή (π.χ. Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Βιοτεχνολογία, ΙοΤ). Επιπλέον, όπως εξήγησαν χθες οι υπεύθυνοι του Προγράμματος, σε συνέντευξη Τύπου, ενθαρρύνονται  επιχειρηματικά σχέδια, που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (π.χ. Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού).

Βασική καινοτομία του 5ου κύκλου του egg είναι η διεθνοποίησή του, με την υποδοχή προτάσεων είτε από  Έλληνες πολίτες ή πολίτες της ΕΕ ή πολίτες τρίτων χωρών έχοντες δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα και νόμιμης συμμετοχής στο Πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Να σημειωθεί ότι οι ομάδες, που θα επιλεγούν μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα έχουν στη διάθεση τους, για 12 μήνες συνολικά, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης, επιτάχυνσης και συνεργασίας, που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία.

Απολογισμός
Το Πρόγραμμα egg, το οποίο υποστηρίζει ενεργά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), έχει μέχρι σήμερα επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Συνολικά, 200 επιχειρηματίες σε 98 επιχειρηματικές ομάδες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, ενώ 60 καινοτόμες ιδέες είναι σήμερα ενεργείς επιχειρήσεις. Έχουν γίνει 151 προσλήψεις νέων συνεργατών από τις εταιρείες του egg, έχουν υποβληθεί 6 αιτήσεις ευρεσιτεχνίας και έχουν γίνει 7 υποβολές εμπορικού σήματος (trademark). Επιπλέον, 16 εταιρείες έχουν βρει επενδυτές, 10 έλαβαν από τη Eurobank χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και 7 εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία ενεργοποίησης/έγκρισης. Να σημειωθεί ότι το egg ανέδειξε 24 γυναίκες επιχειρηματίες σε θέση ευθύνης (co-founders).

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τη Eurobank και το Corallia, εποπτεύεται από Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) με την υποστήριξη Συμβουλευτικής Επιτροπής (Advisory Board), που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες  και επιχειρηματίες.

Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΠΕ, συμμετέχουν ως χορηγοί και υποστηρικτές, παρέχοντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου στις συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες. 

Έμφαση στο fintech
Στη χθεσινή του ομιλία για την προκήρυξη του 5ου κύκλου του egg, ο Γενικός Διευθυντής & Group Chief Digital & Technology Officer της Eurobank, κ. Σωτήρης Συρμακέζης, τόνισε ότι φέτος εισάγονται σημαντικές αλλαγές στο egg, καθώς το πρόγραμμα ανοίγεται σε ομάδες εκτός Ελλάδας, ενώ από την άλλη: “αναγνωρίζοντας την υπεραξία, που δημιουργείται μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία, δίνεται έμφαση στο χώρο του fintech (κλάδος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας), καθώς έρχεται πιο κοντά στο egg το 2ο Eurobank Beyond Hackathon (πρωτοβουλία της Eurobank για την καλλιέργεια και την προώθηση καινοτόμων ιδεών στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω της δημιουργίας συνεργιών με την παγκόσμια κοινότητα των νεοφυών εταιρειών).

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, σημείωσε ότι “η αναχαίτιση της φυγής ικανού ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό θα πρέπει να αποτελεί διαρκή και πρωταρχικό στόχο τόσο για το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι, με ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, βασικό μέρος του οποίου είναι το egg, να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν ενεργά, να αναπτύξουν τις ιδέες τους στην Ελλάδα και με την υλοποίηση των δικών τους σχεδίων να συμβάλουν αποφασιστικά και ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ