Νέα

Πρόοδος στον εντοπισμό κλήσεων έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ

iphone-emergency-call

Αργή, αλλά σταθερή, πρόοδο στην υιοθέτηση του κοινού αριθμού έκτακτης ανάγκης “112” κάνει η Ευρώπη, με τους πολίτες να αναγνωρίζουν σταδιακά το “112” ως τον αριθμό, που τους επιτρέπει να καλέσουν την αστυνομία, την πυροσβεστική ή ιατρικές υπηρεσίες οπουδήποτε στην ΕΕ χωρίς κόστος. Έκθεση, που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει πρόοδο για τον ακριβή εντοπισμό του καλούντος σε ορισμένα κράτη - μέλη, όπως, για παράδειγμα, στη Λιθουανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Εσθονία.

Βελτίωση των αντανακλαστικών για ακριβή εντοπισμό του καλούντος σε κράτη - μέλη, όπως η Λιθουανία, η Μεγάλη Βρετανία και η ΕσθονίαΚάθε χρόνο, περίπου 300.000 άτομα δεν μπορούν να περιγράψουν το πού βρίσκονται λόγω της κατάστασης της υγείας τους, της έλλειψης γνώσεων ή του επιπέδου στρες το οποίο υφίστανται. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η ΕΕ χρηματοδότησε το πρόγραμμα “HELP 112”, το οποίο δοκίμασε τη χρήση του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (GNSS) για τη βελτίωση του εντοπισμού του καλούντος σε Λιθουανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και σε τμήματα της Αυστρίας. Το πρόγραμμα έδειξε ότι ο κοινός αριθμός έκτακτης ανάγκης βοήθησε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. 

Εντούτοις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή, στο πλαίσιο της “Ευρωπαϊκής Ημέρας 112”, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, ένας αριθμός Ευρωπαίων πολιτών συνεχίζει να έχει άγνοια για το ρόλο και τη χρήση του κοινού αριθμού έκτακτης ανάγκης “112”.

Η κατάσταση σήμερα, πάντως, όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα του “112” είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με λίγα μόλις χρόνια νωρίτερα, όταν μόλις ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους γνώριζε την ύπαρξη του. Ωστόσο, η “ψαλίδα” μεταξύ των χωρών - μελών παραμένει μεγάλη. 

Ταχύτητα
Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες 112 λειτουργεί στην EE από το 1991. Είναι ενεργός στις χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Κροατία, τα νησιά Φερόε, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Μάλιστα, σε ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, είναι ο κύριος εθνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Το “112” λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, χωρίς χρέωση και παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος. Μπορεί να το καλέσει κανείς από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, ακόμα και χωρίς κάρτα SIM, καθώς και στην περίπτωση που ο καλών δεν έχει κάλυψη ή βρίσκεται εκτός δικτύου (εθνική περιαγωγή). Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει. Οι κλήσεις απαντώνται κατά μέσο όρο μέσα σε 9 δευτερόλεπτα.

Η ΕΕ έχει ανοίξει σε θεσμικό επίπεδο το δρόμο, ώστε από τα τέλη Μαρτίου 2018 να είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση του συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης (eCall), το οποίο σε περίπτωση ατυχημάτων θα καλεί μόνο του τα επείγοντα, σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών. 

Το Gallileo
“Η δορυφορική πλοήγηση είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης εκείνων που καλούν τον αριθμό 112 και για τη διάσωσή τους. Το Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, θα είναι σε θέση να εντοπίζει τον καλούντα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Η έναρξη των αρχικών υπηρεσιών του Galileo και τα πρώτα έξυπνα κινητά τηλέφωνα Galileo που διατίθενται στην αγορά, δείχνουν πώς τα διαστημικά δεδομένα κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή ζωή των πολιτών της ΕΕ”, τόνισε σχετικά η αρμόδια Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, Η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ