Νέα

Στην εποχή της “περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού” οδεύει η Ευρώπη

roamingnew12

Παρελθόν για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα αποτελούν από τις 15 Ιουνίου 2017 τα τέλη roaming, με την Ευρώπη να μπαίνει στην τελική ευθεία για την εποχή της “περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού”. Το τελευταίο κομμάτι του “παζλ” για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής έγινε με τη συμφωνία για τις τιμές χονδρικής - τις τιμές που χρεώνουν οι φορείς εκμετάλλευσης μεταξύ τους, όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα κατά την περιαγωγή στην ΕΕ.

Μετά από δέκα χρόνια, συμπληρώνεται το τελευταίο κομμάτι του “παζλ” με τη συμφωνία για τις τιμές χονδρικήςΗ δραστική μείωση των ανώτατων τιμών χονδρικής για υπηρεσίες περιαγωγής, που επιτεύχθηκε, θα εξασφαλίσει την κατάργηση, έως το καλοκαίρι, των τελών κινητών υπηρεσιών περιαγωγής για τους καταναλωτές. Η Προεδρία του Συμβουλίου κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα νέα ανώτατα όρια χονδρικής, τα οποία θα είναι περίπου 90% χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν επί των εξής ανώτατων ορίων χονδρικής: 3,2 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό φωνητικής κλήσης και 1 ευρώ ανά μήνυμα SMS από την 15 Ιουνίου 2017. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η σταδιακή μείωση επί μία πενταετία των ορίων για δεδομένα, από 7,7 ευρώ ανά GB από την 15 Ιουνίου 2017, σε 2,5 ευρώ ανά GΒ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Κάθε δύο χρόνια, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει αναφορά για το πώς λειτουργούν οι κανόνες κι εάν κριθεί σκόπιμο, να προτείνει νέους. Η πρώτη έκθεση πρέπει να υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου το 2019. Η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή έως τις 15 Ιουνίου 2017, ούτως ώστε να μπορέσουν να καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής όπως ορίζεται στην περσινή έκδοση του Κανονισμού για την περιαγωγή. 

Απαραίτητο βήμα
Η μεταρρύθμιση της αγοράς περιαγωγής χονδρικής είναι η τελευταία νομοθετική πράξη που απαιτείται για να μπορέσουν να καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής λιανικής στις 15 Ιουνίου 2017. Η άτυπη αυτή συμφωνία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και την ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Σε πρακτικό επίπεδο, πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία. 

Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ, οι συμφωνηθείσες τιμές χονδρικής κάνουν την περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού (“roam-like-at-home”) βιώσιμη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα νέα ανώτατα όρια είναι μεν αρκετά χαμηλά, ώστε οι πάροχοι να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες περιαγωγής χωρίς πρόσθετα τέλη για τους πελάτες τους και χωρίς να αυξήσουν τις τιμές των εγχώριων υπηρεσιών τους. Παράλληλα, είναι αρκετά υψηλά, ώστε οι πάροχοι στις χώρες που επισκέπτονται οι χρήστες να μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες τους χωρίς να αυξήσουν τις εγχώριες τιμές λιανικής. Επιπλέον, τα ανώτατα όρια που συμφωνήθηκαν εκτιμάται ότι καθιστούν δυνατή τη διαρκή συντήρηση και αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να παρέχεται ομαλή σύνδεση παντού, από τις πιο πολυσύχναστους τόπους διακοπών έως τις πιο απομακρυσμένες περιοχές στην Ευρώπη.

Διαδρομή δέκα ετών
“Από τις 15 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς τέλη περιαγωγής. Έχουμε, επίσης, διασφαλίσει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται, ώστε να παρέχουν τις πλέον ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους”, σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, κ. Andrus Ansip. “Πρόκειται για το τελευταίο βήμα μιας διαδρομής δέκα ετών”, σχολίασε από την πλευρά του ο προεδρεύων υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ψηφιακής, Ναυτιλιακής Οικονομίας και Οικονομίας των Υπηρεσιών της Μάλτας, Emmanuel Mallia.

Αύξηση χρήσης
Με την κατάργηση των τελών περιαγωγής, η χρήση δεδομένων στο εξωτερικό αναμένεται, επίσης, να αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται να αναζητούν σημεία ασύρματης πρόσβασης (WiFi hotspots) για οικονομικά προσιτή περιήγηση στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, η σταδιακή μείωση των ανώτατων χρεώσεων για τα δεδομένα αντικατοπτρίζει ακριβώς την προσδοκία ότι η αύξηση της χρήσης υπηρεσιών κινητών δεδομένων, σε συνδυασμό με την αύξηση των οικονομιών κλίμακας, τις νέες τεχνολογίες και τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό, θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών περιαγωγής χονδρικής κατά τα επόμενα έτη. Η συμφωνηθείσα προσέγγιση συνεπάγεται ανώτατα όρια τελών πολύ χαμηλότερα από το σταθερό ανώτατο όριο των €8,5/ανά GB που πρότεινε αρχικά η Επιτροπή, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην επερχόμενη πέμπτη γενιά κινητών δικτύων (5G).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ