Νέα

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών

spacetechnology

Ενεργότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή, διαστημική βιομηχανία και έρευνα επιδιώκει η Ελλάδα. Σε αυτήν τη λογική, εντάσσεται η κίνηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η νέα υπηρεσία, η ίδρυση της οποίας προβλέπεται σε νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ).

Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία θα καλύψει υφιστάμενα κενά στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας και έρευναςΣύμφωνα με το σκεπτικό του Υπουργείου, με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat δημιουργούνται σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες, που θα αξιοποιηθούν από μια εταιρεία διαστημικής πολιτικής αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο υφιστάμενος προγραμματισμός προβλέπει ότι το ΕΚΔΕ θα αναλάβει τη μίσθωση, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, των διαθέσιμων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές). Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών, που προκύπτουν από πολιτικές για το διάστημα (για παράδειγμα εφαρμογές πολιτικής προστασίας: παρακολούθηση γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης).

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε χθες ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Νίκος Παππάς, το ΕΚΔΕ θα διασυνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα διασυνδέσει την έρευνα με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς. “Η Ελλάδα θα επιδιώξει να καταστεί, επίσης, κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιρειών που θα αιτούνται φάσμα στο διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα), οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη”, σημείωσε ο κ. Παππάς.

Οφέλη
Πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει, σήμερα, διαστημική υπηρεσία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, “απεμπολήσαμε“, ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα”, πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες το Υπουργείο, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων, που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency). Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, η Τουρκία δημιούργησε πρόσφατα τον δικό της Οργανισμό Διαστημικής Πολιτικής.

“Η Ελλάδα απλά απουσιάζει από τις συναντήσεις Υπουργών της ΕΕ, αρμόδιων για τη διαστημική πολιτική. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δαπανήσει ως χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως π.χ. το Galileo, τα οποία δεν αξιοποιούμε, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού υψηλού επιπέδου που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την εκπροσώπηση σε επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική χρήση του εξω-ατμοσφαιρικού διαστήματος”, τόνισε o Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ