Νέα

Νέα Επίτροπος Ανταγωνισμού: Η έρευνα για την Google θα πάρει χρόνο

googlelogo

“Τα ζητήματα, που διακυβεύονται στις έρευνες μας για τη Google, έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πολλούς «παίκτες» της αγοράς. Η υπόθεση είναι πολύπλευρη και πολύπλοκη. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, για να αποφασίσω τα επόμενα βήματα”. Με τον τρόπο αυτό σχολίασε η νέα Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, κυρία Margrethe Vestager, στην πρώτη επίσημη τοποθέτηση της, την ανοιχτή έρευνα της Επιτροπής με αντικείμενο την Google. Με τον τρόπο αυτό, η κυρία Vestager, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Επιτροπής για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πάρει το χρόνο της, πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο σχετικός φάκελος δεν θα κλείσει άμεσα.

Την πρώτη επίσημη τοποθέτηση για το θέμα έκανε χθες η Margrethe VestagerΑναφερόμενη στην υπόθεση της Google, που βρίσκεται, εδώ και μια τετραετία, στο μικροσκόπιο των Αρχών Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η νέα Επίτροπος σημείωσε: “Η μεγάλη ποσότητα των δεδομένων, που ελέγχονται από τη Google, εγείρει μια σειρά από κοινωνικές προκλήσεις. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα. Πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης είναι το άλλο. Δεν είναι όλες αυτές οι προκλήσεις οικονομικής φύσεως και δεν σχετίζονται όλες τους με τον ανταγωνισμό”.

Υπογραμμίζοντας ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση, πριν ακόμη αναλάβει το σχετικό χαρτοφυλάκιο, η κυρία Vestager, ξεκαθάρισε ότι το έργο της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στα θέματα, που σχετίζονται με τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Περί ανταγωνισμού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει, από το Νοέμβριο του 2010, έρευνα κατά της Google, με αντικείμενο την παράβαση των αρχών του ανταγωνισμού, μέσω αθέμιτων πρακτικών, μετά από τις σχετικές καταγγελίες άλλων εταιρειών περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της αμερικανικής πολυεθνικής στην αγορά.

Αλλά και ο νέος Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κύριος Guenther Oettinger, έχει αναφερθεί στα ζητήματα, που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και με τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.

Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει ότι η ισχύς της Google στην αγορά θα μπορούσε να περιοριστεί, σχολιάζοντας ότι θα εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες, που παρέχουν οι μηχανές αναζήτησης, είναι ουδέτερες και αντικειμενικές.

Πάντως, η Δανή Επίτροπος και πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, κατά την ακροαματική διαδικασία, που προηγήθηκε της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων της, είχε υπάρξει φειδωλή στα σχόλιά της επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Για παράδειγμα, σε ερώτηση σχετική με το επόμενο βήμα της έρευνας εναντίον της Google, για το κατά πόσο η εταιρεία προωθεί τις δικές της υπηρεσίες εις βάρος των ανταγωνιστών της, η υποψήφια Επίτροπος είχε σχολιάσει ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, αλλά δήλωσε σίγουρη ότι “θα υπάρξει επόμενο βήμα”.

Είχε, πάντως, ήδη από τότε ξεκαθαρίσει ότι η στενή παρακολούθηση τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google και η Apple, συνιστά κορυφαία προτεραιότητα των ευρωπαϊκών Αρχών Ανταγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ