Νέα

Μέτρα προστασίας κατά της διαδικτυακής απάτης

Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, προκειμένου να πραγματοποιεί ασφαλείς αγορές από αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα και να μην πέφτει θύμα διαδικτυακής απάτης, εφιστά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Η Γενική Γραμματεία ενημερώνει τους καταναλωτές για τα σημεία που πρέπει να προσέχουν στις αγορές τους μέσω Διαδικτύου και γενικότερα στις συναλλαγές, που διενεργούν μέσω του Ίντερνετ.

Προσοχή στις παγίδες των συναλλαγών μέσω Διαδικτύου, συνιστά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας ΚαταναλωτήΕιδικότερα, συνιστά πριν από κάθε συναλλαγή να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγουν παρέχει τα  πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (υπεύθυνο διαχειριστή, εμπορική επωνυμία, ΑΦΜ, αριθμό ΓΕΜΗ). Επίσης, προτείνει στους καταναλωτές να ελέγχουν και τα στοιχεία επικοινωνίας του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπως τη διεύθυνση του, τηλέφωνο, fax, email, καθώς και να ελέγχουν αν τα στοιχεία αυτά είναι αληθή. “Για διασταύρωση των ανωτέρω στοιχείων, για επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, μπορούν να επισκέπτονται  και το διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.businessregistry.gr/publicity/index, αναφέρει η Γενική Γραμματεία.

Επίσης, εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στον έλεγχο του κατά πόσο υφίστανται και διατυπώνονται με σαφήνεια οι “όροι και προϋποθέσεις” για τη διενέργεια της συναλλαγής. Στο μεταξύ, προτείνει στους καταναλωτές να ελέγχουν αν γίνεται αναφορά στα νόμιμα δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα  υπαναχώρησης που ισχύει για τις συμβάσεις από απόσταση, καθώς και η παροχή εγγύησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών. 

Περί τιμών
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προτρέπει, εξάλλου, τους καταναλωτές να επιβεβαιώνουν ότι η τελική τιμή, που καλούνται να πληρώσουν, ταυτίζεται με αυτήν που δηλώνεται στην ιστοσελίδα, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων φόρων και κάθε άλλης πρόσθετης χρέωσης (π.χ. μεταφορικών εξόδων).

Επίσης, να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής (“λουκέτο” στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσουν σε συναλλαγή μέσω υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων.

Συμπληρωματικά, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία, μπορούν να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους και να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται σε pop-ups παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστα websites. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία, καλό είναι οι καταναλωτές να μην παρέχουν ευαίσθητα δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας. Επίσης, να αγνοούν τις προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία και να αναζητούν τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, για περιπτώσεις άγνωστων σε αυτούς ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Γραμματεία θυμίζει ότι για συμβουλές και καταγγελίες, που αφορούν στις συναλλαγές τους, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Γραμμή Καταναλωτή 1520. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ