Νέα

Η Ευρώπη δημιουργεί ειδική task force για το FinTech

fintech

Πλεονέκτημα στον τομέα της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (Financial Technology-FinTech) επιδιώκει να αποκτήσει η Ευρώπη. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται η πρωτοβουλία της Επιτροπής να συστήσει task force -Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (Financial Technology Task Force) - η οποία θα παίξει κομβικό ρόλο στην προώθηση των ευρωπαϊκών δράσεων στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του FinTech. Η task force, η οποία προεδρεύεται από τις γενικές διευθύνσεις DG FISMA και DG CONNECT, θα εισηγηθεί εντός του 2017 μια σειρά μέτρων και προτάσεων για τον τομέα. Θα συγκεντρώσει δε υπό την ευθύνη της υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη χρηματοπιστωτική ρύθμιση και για την ψηφιακή ενιαία αγορά, ενώ θα συνεργαστεί με τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα και υπηρεσίες, που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή πολιτική. 

Να αξιοποιήσει το “κύμα” της καινοτομίας στον τομέα της Xρηματοοικονομικής Tεχνολογίας επιδιώκει η ΕΕΗ Ευρώπη επιθυμεί να κερδίσει το εν λόγω τεχνολογικό στοίχημα, σε μια προσπάθεια να πολλαπλασιάσει την καινοτομία στον χρηματοοικονομικό τομέα, με προφανή οφέλη τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και για τις νεοφυείς ευρωπαϊκές εταιρείες του Financial Technology. Στόχος της Επιτροπής είναι να βοηθήσει τον τομέα του FinTech, επί ευρωπαϊκού εδάφους, να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις δυνατότητες, με στόχο η Ευρώπη να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη νέα αυτή τεχνολογική τάση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Ήδη, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών παρουσίασαν τις απόψεις τους σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου στους Επιτρόπους Oettinger και Dombrovskis, στη διάρκεια συνάντησης στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την e-ταυτοποίηση δεδομένων, τις υπηρεσίες cloud computing, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις ψηφιακές πλατφόρμες, τις πληρωμές και τις ψηφιακές δεξιότητες. 

Disruption
“Όλοι οι παίκτες του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βρίσκονται, όντως, σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως άλλωστε και κάθε άλλος τομέας της οικονομίας. Πολλές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι, ήδη, διαθέσιμες στο Διαδίκτυο ή σε εφαρμογές για κινητά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανεκμετάλλευτες ακόμη. Το FinTech μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το οικοσύστημα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι βασικές αλλαγές για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, φιλικό προς το χρήστη, που θα αξιοποιεί peer to peer υπηρεσίες ή προηγμένα αυτοματοποιημένα εργαλεία, βασισμένα - για παράδειγμα - στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ήδη προ των πυλών”, σημειώνει σχετικά η Επιτροπή.

Θυμίζουμε ότι οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο FinTech, αξιοποιούν τα κενά και τις αδυναμίες της τραπεζικής αγοράς, προκειμένου να προσφέρουν εναλλακτικά ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακά πορτοφόλια, διαδικτυακή μεταφορά χρημάτων), τα οποία είτε συνεργάζονται, είτε ανταγωνίζονται με το παραδοσιακό κανάλι των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ