Νέα

Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στο R&D προωθεί η Ευρώπη

taxprep

Φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (research & development - R&D) προωθεί η ΕΕ στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που εισηγείται. Μέσα από μια δέσμη μέτρων, η ΕΕ επιδιώκει να ενθαρρύνει - μεταξύ άλλων - την καινοτομία, παρέχοντας φορολογικά κίνητρα για δράσεις έρευνας και ανάπτυξης, που συνδέονται με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Ελαφρύνσεις στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη υπόσχεται η αναπροσαρμογή της Κοινής Ενοποιημένης Βάσης Φορολογίας των ΕταιρειώνΣυγκεκριμένα, μέσα από την αναπροσαρμογή της Κοινής Ενοποιημένης Βάσης Φορολογίας των Εταιρειών (ΚΕΦΒΕ), που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δίνονται κίνητρα σε δραστηριότητες που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως οι επενδύσεις σε Ε&Α. “Οι εταιρείες θα έχουν μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις όσον αφορά τις δαπάνες τους για την έρευνα και την ανάπτυξη, κάτι που θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Από τη στιγμή που θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η ΚΕΒΦΕ, εκτιμάται ότι οι συνολικές επενδύσεις στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 3,4%”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η μεταρρύθμιση εκτιμάται ότι θα φέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στη φορολογική πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο σύνολο κανόνων και να υποβάλλουν φορολογική δήλωση σε μία μόνο φορολογική αρχή για όλες τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ. Χάρη στην ΚΕΒΦΕ, θα μειωθεί κατά 8% ο χρόνος που αφιερώνεται σε ετήσιες δραστηριότητες συμμόρφωσης, και μέχρι 67% ο χρόνος που αφιερώνεται στη σύσταση μιας θυγατρικής, διευκολύνοντας έτσι τη σύσταση επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ, στο εξωτερικό. 

Πολυεθνικές
Στο μεταξύ, αλλαγές στη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους, φέρνει το “πακέτο” των μεταρρυθμίσεων, που ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή. Οι αλλαγές αφορούν πολλούς τεχνολογικούς - προφανώς όχι μόνο - ομίλους, που θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, με συνολικά έσοδα άνω των €750 εκατ. ετησίως, θα φορολογούνται εφεξής εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους.

Με τα νέα μέτρα, η ΕΕ ευελπιστεί να αντιμετωπίσει τα νομικά κενά που υφίστανται επί του παρόντος σε σχέση με τη μετατόπιση κερδών για φορολογικούς σκοπούς. “Η ΚΕΒΦΕ θα εξαλείψει τις αναντιστοιχίες μεταξύ των εθνικών συστημάτων, τις οποίες εκμεταλλεύονται σήμερα οι εταιρείες που επιδίδονται σε επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Θα καταργήσει, επίσης, τις τιμές μεταβίβασης και τα προτιμησιακά καθεστώτα, που αποτελούν σήμερα τα κυριότερα μέσα φοροαποφυγής. Προβλέπει, επίσης, αυστηρά μέτρα κατά των καταχρήσεων, προκειμένου να τεθεί τέλος στην πρακτική των εταιρειών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες εκτός ΕΕ”, αναφέρει σχετικά η Επιτροπή.

Προσθέτει δε: “Λαμβανομένου υπόψη ότι η ΚΕΒΦ θα είναι υποχρεωτική για τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, οι εταιρείες εκείνες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ακολουθήσουν πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού δεν θα μπορούν, πλέον, να επιχειρούν φοροαποφυγή μεγάλης κλίμακας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ