Νέα

Στα $3,5 τρις οι δαπάνες για την Πληροφορική, παγκοσμίως, το 2017

technology-internet-wallpaper

Σε ανοδική τροχιά θα βρεθεί το 2017 η παγκόσμια αγορά της Πληροφορικής, με τις δαπάνες για IT να ενισχύονται κατά 2,9% σε σχέση με την τρέχουσα χρήση, κατά την οποία, πάντως, ο κλάδος θα είναι οριακά αρνητικός. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την Πληροφορική το 2017 εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα των $3,5 τρις έναντι των $3,4 τρις, όπου εκτιμάται ότι θα βρεθεί φέτος η αγορά, μειωμένη οριακά κατά 0,3% σε διεθνές επίπεδο.

Το Brexit θα περιορίσει την παγκόσμια αγορά ΙΤ κατά 0,3% το 2016 - Ωστόσο, το 2017 επιχειρήσεις και καταναλωτές θα δαπανήσουν περισσότερα κονδύλιαΩς “ατμομηχανή” ανάπτυξης για την παγκόσμια αγορά Πληροφορικής θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι τομείς του Software και των Υπηρεσιών ΙΤ, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να δημιουργεί αυξημένες τεχνολογικές ανάγκες σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Αυτήν την ψηφιακή …εγρήγορση εταιρειών και πολιτών αντανακλά η εκτίμηση της Gartner για άνοδο της παγκόσμιας αγοράς Software και Υπηρεσιών IT για τη διετία 2016-2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, οι δαπάνες για Software σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν κατά 6% το 2016, για να γνωρίσουν νέα άνοδο κατά 7,2% το 2017, φθάνοντας συνολικά τα $357 δις.

Στο μεταξύ, κατά 3,9% αναμένεται να αυξηθεί το 2016 η παγκόσμια αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής, φθάνοντας σε απόλυτα μεγέθη τα $900 δις. Οι δαπάνες για Υπηρεσίες ΙΤ θα ενισχυθούν και κατά την επόμενη χρονιά, σε ποσοστό 4,8%, για να ανέλθουν σε $943 δις.

Από τις επιμέρους υποκατηγορίες της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής, ανοδική θα είναι η τάση και στα συστήματα των Data Centers. Οι δαπάνες για τη συγκεκριμένη κατηγορία της αγοράς θα αυξηθούν κατά 1,3% φέτος και κατά 2% το 2017, διαμορφούμενες στα $173 δις και $177 δις αντίστοιχα. 

Προβλέψεις δαπανών Πληροφορικής, παγκοσμίως (σε δις $ΗΠΑ)

Πηγή: Gartner (Οκτώβριος 2016)

Επίδραση Brexit
Η αναμενόμενη για το τρέχον έτος - οριακή - υποχώρηση της αγοράς του ΙΤ διεθνώς, σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, συνδέεται σε ένα μεγάλο βαθμό - αν όχι αποκλειστικά - με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσπαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας, ένα πρώτο αποτέλεσμα του Brexit ήταν η μείωση των δαπανών για την Πληροφορική, παγκοσμίως, κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου, η αγορά της Πληροφορικής θα έκλεινε φέτος ανοδικά κατά 0,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, οι δαπάνες για το ΙΤ θα είναι, τελικά, μειωμένες κατά 03%. 

Ευκαιρίες
Η Gartner, πάντως, τονίζει ότι το Brexit δεν αποκλείεται από το επόμενο έτος να λειτουργήσει ευνοϊκά για την αγορά του ΙΤ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως εξηγούν, ήδη, στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, μπορεί οι δαπάνες για την Πληροφορική να υποχώρησαν στη βρετανική αγορά, ωστόσο, παρατηρείται πιο έντονη επενδυτική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο κλάδο σε άλλες αγορές, μεταξύ αυτών η γερμανική και η γαλλική.

Η Gartner σημειώνει ότι οικονομικά κέντρα, ανταγωνιστικά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε αυξημένες επενδύσεις στο ΙΤ και συγκεκριμένα, στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ώστε να προωθηθούν ως εναλλακτικές επιλογές. 

Αντίστοιχη κινητικότητα διαπιστώνει η εταιρεία και σε αγορές, όπως αυτές της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ