Νέα

Ρεκόρ χρήσης δεδομένων στην Ελλάδα στη διάρκεια του καλοκαιριού

smarphonehand3

Εντυπωσιακή αύξηση στην κίνηση δεδομένων σημειώθηκε στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, με τους Έλληνες και ξένους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να εκτοξεύουν στα ύψη τη χρήση data. Ειδικά ο Αύγουστος και ακόμη πιο συγκεκριμένα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, η κίνηση βρέθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Η κίνηση data μέσω των δικτύων κινητών τηλεφωνίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενοΣτο δίκτυο της Cosmote, για παράδειγμα, η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 66% μεταξύ 13 και 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κίνηση mobile data ξεπέρασε τα 475 terabytes, από τα οποία 30% περίπου κινήθηκαν μέσω δικτύων 4G και 4G+, σημειώνοντας αύξηση 342% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά από την 1η Αυγούστου, η κίνηση δεδομένων ξεπέρασε τα 2,1 petabytes (1 petabyte=1000 terabytes), αυξημένη κατά 60% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.  

Οι νησιωτικές περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση κίνησης είναι οι Σποράδες (+100%), η Ζάκυνθος (+87%), η Κέρκυρα (+80%), η Λήμνος & Άγιος Ευστράτιος (+78%) και η Αμοργός - Αστυπάλαια και Μικρές Κυκλάδες (+70%). Η Πιερία (+70%), η Νέα Καλλικράτεια και τα Νέα Μουδανιά (+66%) και η περιοχή της Κασσάνδρειας και Δυτικής Σιθωνίας (+61%) ήταν οι ηπειρωτικές περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση κίνησης. Βάσει στοιχείων roaming, οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες προέρχονται από την Γερμανία και την Ιταλία, ενώ ακολουθούν Αγγλία, Γαλλία, Πολωνία και Ρουμανία. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της κίνησης data από 1/8 έως και 15/8, το 28% καταναλώθηκε στο Facebook, 21% στο web browsing και το 17% στο YouTube. Να σημειωθεί ότι το 70% του συνόλου των ενεργών χρηστών data χρησιμοποίησαν το Facebook.

Αυξημένη κίνηση δεδομένων
Εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση δεδομένων, μέσω του δικτύου της Vodafone, κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπών του καλοκαιριού, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, διαπιστώνει η εταιρεία. Σύμφωνα με την επιχείρηση, αύξηση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο γνώρισε η συνολική κίνηση του δικτύου 4G και 4G+ της Vodafone από 1η έως 15 Αυγούστου, η οποία υπερ-τετραπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη κίνηση δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα το Ρέθυμνο, όπου η αύξηση στην κίνηση δεδομένων το 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου άγγιξε το 168% σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθεί, η περιοχή των Χανίων με αύξηση 140%, το Λασίθι (137%), η Χίος (135%), η Ρόδος, η Κατερίνη και η Βέροια (118%), η Πάρος, η Σάμος και η Πρέβεζα με αύξηση μεγαλύτερη από 110%, η Μύκονος (108%), η Τίνος (105%), η Σαντορίνη (101%), η Κέρκυρα (92%) και η Χαλκιδική (83%). 

Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση, που έφτασε το 178%, καταγράφηκε στη χρήση δεδομένων του δικτύου της Vodafone από ξένους επισκέπτες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονταν από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σερβία και Ρωσία. Συνολικά, επισκέπτες από 87 χώρες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του 4G και 4G+ δικτύου της Vodafone, και επισκέπτες από περισσότερες από 190 χώρες να κάνουν χρήση υπηρεσιών 3G.

Το YouTubeνούμερο 1” υπηρεσία
Αύξηση σε σχέση με πέρσι σημείωσε η κίνηση δεδομένων και στο νέο δίκτυο 4G της Wind το διάστημα των Αυγουστιάτικων διακοπών. Συγκεκριμένα, μεταξύ 1 και 30 Αυγούστου η κίνηση στην περιφέρεια σημείωσε κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 1.258%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου της Wind, το αποκορύφωμα της καλοκαιρινής σεζόν ήταν η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Το φετινό Αύγουστο οι Κυκλάδες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στη χρήση κινητού, με τον όγκο δεδομένων στο δίκτυο της Wind να εκτοξεύεται κατά 147%. Πίσω δεν έμειναν ούτε τα νησιά του Β. Αιγαίου, καθώς ο όγκος δεδομένων που έστειλαν οι επισκέπτες τους μέσω κινητού WIND, αυξήθηκε κατά 125%. Δωδεκάνησα και Ήπειρος παρουσίασαν 108% ετήσια αύξηση στη χρήση Mobile Internet αυτό το καλοκαίρι και ακολούθησαν η Κρήτη με 100% και το Ιόνιο με 73%.

Απόλυτος κυρίαρχος στη χρήση Mobile Data με ποσοστό 34% ήταν το YouTube. Ακολούθησε η πλοήγηση στο Διαδίκτυο με χρήση της τάξης του 28% και το Facebook μέσω κινητού με ποσοστό πρόσβασης 22%. Οι Άγγλοι αναδείχθηκαν πρώτοι σε επισκεψιμότητα στο δίκτυο της WIND, ακολουθούμενοι από τους Ιταλούς και τους Ρώσους. Όσον αφορά στην κίνηση δεδομένων μέσω Roaming Data, η οποία σημείωσε αύξηση 300%, τα σκήπτρα κράτησαν οι Νορβηγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ