Νέα

Επτά νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη του 2016

ed35fd2624c5e75492bdfde598844332

Επτά νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη Τύπου, πέραν από τον δεύτερο κύκλο των πρώτων δράσεων που θα βγουν στον αέρα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, δράση συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Στόχος της δράσης είναι τα εξειδικευμένα στελέχη που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, με τις δράσεις κατάρτισης να ολοκληρώνονται με τις αντίστοιχες διεθνείς διαπιστεύσεις. 


Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την έρευνα στο επίκεντρο των νέων προσκλήσεων
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, θα ακολουθήσει η δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά, κυρίως, τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μέχρι τα τέλη του έτους θα ανακοινωθεί η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters), με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρίτσης μέχρι τα τέλη του 2016 θα δημοσιευτεί μία επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ. Σημαντική θεωρείται η δράση για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και τη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, ενώ θα ακολουθήσουν δράσεις για την αναβάθμιση εταιρειών franchising και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας. Οι δράσεις αυτές θα παραμένουν ανοιχτές, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

ΤΠΕ
Εκτός των εννέα στρατηγικών τομέων του ΕΠΑνΕΚ, θα προκηρυχθούν δράσεις για την αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Επίσης, θα ανακοινωθεί δράση για το “ψηφιακό voucher”, δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

Έρευνα
Με στόχο τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα δράση, με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, που θα αφορά τις συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Επίσης, με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs.

Απολογισμός ΕΠΑνΕΚ
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ο υφυπουργός Οικονομίας επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησαν όλες οι δράσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, η αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η χρηματοδότηση των σχεδίων, που θα προκριθούν (γύρω στις 8.500 - 9.500 αιτήσεις) θα ξεκινήσει μέσα στο 2016. Ο Υφυπουργός εξήγγειλε τη δημοσίευση του δεύτερου κύκλου των προσκλήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με αυξημένους προϋπολογισμούς και με αλλαγές και εξειδικεύσεις στη βάση της εμπειρίας από τον πρώτο κύκλο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ