Νέα

Η ψηφιακή οικονομία ψηλά στην ατζέντα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Κίνα

tsiprashuawei

Η ψηφιακή τεχνολογία και το αποτύπωμα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της περαιτέρω προσέγγισης Ελλάδας - Κίνας, που επιχειρείται με την εν εξελίξει πρωθυπουργική επίσκεψη στη χώρα. Τόσο από τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα, όσο και από τις επιμέρους συναντήσεις της πολυπληθούς επιχειρηματικής ομάδας που τον συνοδεύει, διαφαίνεται ένα ευνοϊκό momentum για περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνο-κινεζικών σχέσεων στον τομέα των ΤΠΕ, με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων.

Σύσφιγξη των διμερών σχέσεων στις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία, επιδιώκουν Ελλάδα και ΚίναΤο μήνυμα έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού της Huawei στο Πεκίνο, τονίζοντας ότι “η ελληνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας”.

Προτείνοντας τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα, αλλά και την αδελφοποίηση του Πάρκου της Huawei με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, “οι νέες τεχνολογίες είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας κλάδος της οικονομίας”.

Στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ, σημειώνοντας ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα.

Στρατηγική επιλογή
Η ελληνική θέση, όπως τη μετέφερε ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια των μέχρι τώρα επίσημων συναντήσεων του στην Κίνα είναι ότι “άξονας και κορμός της ελληνο-κινεζικής συνεργασίας είναι το λιμάνι του Πειραιά. Προσδοκούμε γύρω από αυτόν τον άξονα να αναπτύξουμε μία πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Έλληνες επιχειρηματίες, που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή.

Όπως πρόσθεσε: “Η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι”.

Ηub τεχνολογίας
Στη στρατηγική απόφαση της Κίνας να επιλέξει στρατηγικά την Ελλάδα ως ένα ευρωπαϊκό hub όσον αφορά την παρουσία της στην Ευρώπη αναφέρθηκε με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), κ. Τάσος Τζήκας. Ο κ. Τζήκας, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα των επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων, που συνοδεύει την κυβερνητική αποστολή, τόνισε ότι η Πληροφορική και οι Τηλεπικοινωνίες μπορούν να γίνουν ένα υποσύνολο αυτού του hub. “Αυτό θέλει αρκετή δουλειά, επιμονή, πολλά ταξίδια και θέλει πραγματικά να πείσουμε σαν χώρα ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη”, υπογράμμισε ο κ. Τζήκας. Και πρόσθεσε: “οι επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε, αν και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ