Νέα

Πιο φιλικό το επιχειρείν στην Ελλάδα: Στην 61η θέση μεταξύ 189 κρατών

weforum_gcr2014-2015_greece

Φιλικότερη προς το επιχειρείν, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά μακράν των επιδόσεων που θα την κατέτασσαν στην κατηγορία των θελκτικών επενδυτικών προορισμών, θεωρεί σήμερα την Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα. Η χώρα καταλαμβάνει πλέον την 61η θέση μεταξύ 189 κρατών ως προς το επενδυτικό της περιβάλλον, σύμφωνα με την έκθεση “Doing Business 2015” της Παγκόσμιας Τράπεζας, όταν πέρσι βρισκόταν στην 72η μεταξύ επίσης 189 χωρών.

Note: The rankings are benchmarked to June 2014 and based on the average of each economy’s distance to frontier (DTF) scores for the 10 topics included in this year’s aggregate ranking. For the economies for which the data cover 2 cities, scores are a population-weighted average for the 2 cities. An arrow indicates an improvement in the score between 2013 and 2014 (and therefore an improvement in the overall business environment as measured by Doing Business), while the absence of one indicates either no improvement or a deterioration in the score. The score for both years is based on the new methodology.
Source: Doing Business database.

Τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, δείχνουν μια σαφή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, η οποία από την 100η θέση το 2012 βρίσκεται στην 61η, ωστόσο, οι "γκρίζες ζώνες" στο επιχειρείν, κρατούν τη χώρα στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, με μόνη χειρότερη επίδοση αυτήν της Κύπρου.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αξιολογεί ποσοτικούς δείκτες αναφορικά με τις επιχειρηματικές σχέσεις και την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας σε 189 χώρες, πιστώνει στην Ελλάδα ότι προχώρησε σε 21 μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση του επιχειρείν την περίοδο 2013-2014.

Ο μέσος όρος των μεταρρυθμίσεων στην πενταετία ήταν 22, με τη χώρα μας, όπως αναφέρει η έκθεση, να έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά τις διαδικασίες έναρξης μιας νέας επιχείρησης, μειώνοντας το κόστος εγγραφής, αλλά και στη διευκόλυνση της δήλωσης της ακίνητης περιουσίας.

Note: Because Jamaica implemented changes in the past year in both the strength of legal rights and depth of credit information components of getting credit, the table shows a total of 231 reforms for 2013/14, though only 230 are counted as separate reforms.
a. Refers to the average for the past 4 years.
Source: Doing Business database.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το δεύτερο η Ελλάδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έκανε ταχύτερη και ευκολότερη την καταχώρηση της ακίνητης περιουσίας, κερδίζοντας 45 θέσεις στη σχετική κατάταξη, κυρίως χάρη στη μείωση του φόρου μεταβίβασης από 10% σε 3%.

Σε ποιους τομείς η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της - Ποιες οι γκρίζες ζώνες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση της σύνταξης συμβολαίων, πετυχαίνοντας μαζί με την Τουρκία, τη Λιθουανία, το Καζακστάν και τον Μαυρίκιο, τη σημαντικότερη βελτίωση στην εισαγωγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τον συγκεκριμένο τομέα.

Παράλληλα, σημαντική είναι η βελτίωση της ελληνικής θέσης στον τομέα της προστασίας των επενδυτών, όπου από την 80η θέση πέρσι η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται στην 62η.

Επίσης, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η καλύτερη επίδοση της Ελλάδας καταγράφεται στον τομέα του διασυνοριακού εμπορίου, όπου η χώρα καταλαμβάνει την 48η θέση μεταξύ των 189 κρατών.

Τα μελανά σημεία
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογραμμίζει, ωστόσο, και τα «τρωτά» σημεία του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας τομείς όπως η δικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, η μεταβίβαση ακινήτων και η πτωχευτική διαδικασία.

Για παράδειγμα η χώρας μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει στην ελευθερία σύναψης συμβολαίων, αλλά και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων σε περίπτωση αντιδικιών. Συγκεκριμένα, έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς περιορισμών στη σύναψη συμβολαίων (επτά συνολικά), ενώ η λήψη αποφάσεων σε περίπτωση διαμάχης απαιτεί στην Ελλάδα 1.580 ημέρες, δηλαδή περισσότερο από 4 χρόνια, όταν στην Τυνησία, η οποία έχει οκτώ σημαντικούς περιορισμούς, χρειάζονται μόλις 565 ημέρες.

Νέα πρωτιά της Σιγκαπούρης
Η Σιγκαπούρη, όπως προκύπτει από την έκθεση, διατηρεί την πρωτιά στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς τις χώρες που είναι φιλικότερες για τις επιχειρήσεις. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, η Δανία και η Κορέα. Συνολικά, από τις 189 χώρες που αξιολογεί η έκθεση, βελτίωση καταγράφεται σε 123, εκ των οποίων διακρίνονται για την ταχεία πρόοδό τους το Τατζικιστάν, το Μπενίν, το Τόγκο, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη, το Αζερμπαϊτζάν, η Ιρλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έκθεση
Η έκθεση “Doing Business” αποτελεί την ετήσια αξιολόγηση χωρών, με κριτήρια την πορεία τους σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες: άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, προστασία επενδυτών, φόροι και διασυνοριακές συναλλαγές. Συνολικά εξετάζονται 11 τομείς του επιχειρείν, όπως οι διαδικασίες εκκίνησης μίας επιχείρησης, η αδειοδότηση, η παροχή ρεύματος, η καταχώριση ακίνητης περιουσίας, οι δυνατότητες πίστωσης, η προστασία των επενδυτών μειοψηφίας, η φορολογία, οι κανόνες διακρατικών συναλλαγών, η τήρηση των συμβολαίων και οι διαδικασίες εκκαθάρισης μίας εταιρείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ