Νέα

Τα ανοιχτά δεδομένα στην υπηρεσία των νεοφυών επιχειρήσεων

peoplewalk

Την αρχή της "εξ ορισμού ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας" καθιερώνει το νομοσχέδιο “Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα” του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με το υπουργείο, με το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν ενισχύεται μόνο η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος, αλλά και η επιχειρηματικότητα. Ως παράδειγμα το Υπουργείο αναφέρει - κυρίως - τις νεοφυείς επιχειρήσεις και όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών, σημειώνοντας ότι, πλέον, έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη, ώστε  να αναπτύξουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Τα δημόσια δεδομένα πρώτη ύλη για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στις νέες τεχνολογίες Με το νέο νόμο εισάγεται στην Ελλάδα η αρχή της "εξ ορισμού ανοιχτής διάθεσης της δημόσιας πληροφορίας", η οποία έγκειται στο ότι τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα που, κατέχει η διοίκηση, είναι κατ’ αρχήν ανοικτά και προσβάσιμα στους πολίτες. Επιπλέον, ο αποκλεισμός της πρόσβασης και η περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του Δημόσιου τομέα δεν δικαιολογείται για λόγους σκοπιμότητας, αλλά μόνο για λόγους νομιμότητας. Μάλιστα, η διοίκηση οφείλει να αιτιολογεί ειδικώς τις περιπτώσεις στις οποίες δεν διαθέτει για περαιτέρω χρήση τα δεδομένα που κατέχει.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η περαιτέρω χρήση των δεδομένων, εφόσον θεωρείται αναγκαίο, μπορεί να επιτρέπεται με καθεστώς γενικής ή ειδικής άδειας. Επίσης, θεωρείται ότι η ανοιχτή διάθεση δεδομένων θα ωφελήσει συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, συμβάλλοντας μεσοπρόθεσμα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οφέλη από τα ανοιχτά δεδομένα
Τα ανοικτά δεδομένα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σε οικονομικά οφέλη άνω των €40 δις για την Ε.Ε., καθώς και σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα ξεπερνά τα $3 τρις, σε επτά διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας (εκπαίδευση, μεταφορές, καταναλωτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη), σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, από τα ανοικτά δεδομένα ωφελείται τόσο ο γενικός πληθυσμός όσο και ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Στην πρώτη περίπτωση, για παράδειγμα, η διάθεση δεδομένων σχετικά με τις δημόσιες μεταφορές, ειδικά δεδομένων πραγματικού χρόνου, αυξάνει τόσο τον αριθμό των επιβατών όσο και το διαθέσιμο χρόνο τους.

Οι καταναλωτές μπορούν, επίσης, να ωφεληθούν, καθώς η ανάπτυξη εφαρμογών που ενισχύουν την έρευνα αγοράς, οδηγεί - μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό - σε μείωση τιμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τιμές των “σούπερ μάρκετ”, οι τιμές βενζίνης, καθώς και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων.

Σε ό,τι αφορά ειδικές ομάδες του πληθυσμού, η χρήση των ανοιχτών δεδομένων και η διάθεση στοιχείων προσβασιμότητας μειώνει τα εμπόδια για εργασία, ταξίδια και τουρισμό για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Επίσης, η ψηφιακή διάθεση των δημόσιων πληροφοριών σε ανοιχτά πρότυπα επιτρέπει την ευχερή μετατροπή σε κώδικα Braille.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ