Νέα

Επιχορηγήσεις €647 εκατ. σε 277 κορυφαίους ερευνητές της Ε.Ε.

researchidea

Χρηματοδοτική στήριξη, συνολικής αξίας €647 εκατ., ώστε η ερευνητική τους δραστηριότητα να αποτελέσει αφετηρία για την έναρξη νέων βιομηχανιών, θα λάβουν 277 έμπειροι ερευνητές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας απένειμε τις υψηλού κύρους επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας (Advanced Grants) σε 277 ερευνητές, ώστε να επιδιώξουν τις περισσότερο υποσχόμενες ιδέες τους και να εκτελέσουν έρευνα αιχμής, με ενδεχόμενο πρωτοποριακό αντίκτυπο στην επιστήμη και περαιτέρω στην κοινωνία.

Τα προγράμματα που έλαβαν χρηματοδότηση, αφορούν, μεταξύ άλλων, κβαντικούς υπολογιστές νέας γενιάςΑπό την Ελλάδα, δύο κορυφαίοι ερευνητές, ο κ. Ταβερναράκης Νεκτάριος και ο  κ. Φύτας Γεώργιος από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, έλαβαν επιχορηγήσεις για προγράμματα έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες, καθώς και στις φυσικές επιστήμες και στη μηχανική αντιστοίχως.

Τα προγράμματα έρευνας, τα οποία έχουν προταθεί από τους νέους δικαιούχους των επιχορηγήσεων, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις φυσικές επιστήμες και μηχανική, μέχρι τις βιοεπιστήμες, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Τα προγράμματα, τα οποία έλαβαν χρηματοδότηση, αφορούν, μεταξύ άλλων, κβαντικούς υπολογιστές νέας γενιάς, νανοϋλικά με μαγνητικές ιδιότητες, καθώς και ψυχιατρικές διαταραχές, αλλά και την ενεργό γήρανση.

Να σημειωθεί ότι οι επιχορηγήσεις χορηγούνται στο πλαίσιο του πυλώνα “Αριστεία στην Επιστήμη” του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. Ως μέλος του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδοτεί το έργο ορισμένων λαμπρών επιστημόνων στην έρευνα αιχμής, των οποίων οι ανακαλύψεις μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την έναρξη νέων βιομηχανιών, νέων αγορών και να συνεισφέρουν στην ευημερία του πλανήτη.

Οι προτάσεις
Οι επιχορηγήσεις του ERC δίνονται σε ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας, που έχουν την έδρα τους στην Ε.Ε. ή επιθυμούν να μετακινηθούν σε Ευρώπη. Στη συγκεκριμένη φάση του προγράμματος συμμετείχαν ερευνητές από 29 διαφορετικές εθνικότητες.

Τη μερίδα του λέοντος των ενισχύσεων (στο συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης) απέσπασαν Βρετανοί και Γερμανοί ερευνητές (με 47 συμμετοχές η κάθε χώρα). Στην κατάταξη ακολουθούν οι Ιταλοί ερευνητές (26), έπονται οι Γάλλοι (25) και ακολουθούν οι Ολλανδοί (20). Τα νέα έργα, που χρηματοδοτεί το ERC, θα φιλοξενηθούν σε 21 χώρες σε όλη την Ευρώπη, με τη Μεγάλη Βρετανία να βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση (69 επιχορηγήσεις), τη Γερμανία (43) και τη Γαλλία (30). Το ERC δέχθηκε, συνολικά, περισσότερες από 1.953 αιτήσεις επιδότησης. 

Ελληνικές συμμετοχές
Τη δυνατότητα να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην ερευνητική κοινότητα και την αγορά απέκτησαν προ μηνών άλλοι δύο Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι θα λάβουν επιχορηγήσεις για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που έχουν αναλάβει. Πρόκειται για Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, τις οποίες ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ),  στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του διαγωνισμού για την “απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας (Proof of Concept competition)”, συνολικού προϋπολογισμού €20 εκατ. Οι δύο Έλληνες ερευνητές, ο Νικόλαος Χρόνης στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος και ο Γεώργιος Σταθόπουλος στο Πανεπιστήμιο Πατρών, περιλαμβάνονται μεταξύ των 135, που θα λάβουν χρηματοδότηση για τα πολλά υποσχόμενα προγράμματα καινοτομίας, τα οποία έχουν αναλάβει. Το ύψος της στήριξης αυτής είναι δυνατόν να φτάσει τα €150.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ