Στα €5 δις η αξία της εγχώριας αγοράς Τηλεπικοινωνιών το 2020

Νέα

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

30 Μαρτίου 2016

Σημάδια σταθεροποίησης, μετά από επτά χρόνια συνεχούς πτώσης, εκπέμπει η εγχώρια αγορά Τηλεπικοινωνιών από τις αρχές του 2016. Ο κλάδος δείχνει να έχει προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα με τη συνολική αξία της εγχώριας αγοράς Τηλεπικοινωνιών να εκτιμάται ότι το 2020 μπορεί να διαμορφωθεί στα €5 δις, ανακτώντας το 25% της αξίας που χάθηκε στα περασμένα έτη.

Ο κλάδος, υπό προϋποθέσεις, μπορεί, έως το 2020, να ανακτήσει το 25% της αξίας που χάθηκε στα περασμένα έτηΗ εκτίμηση ανήκει στο διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Ελλάς, κ. Νάσο Ζαρκαλή και συνοδεύεται από πολλούς αστερίσκους, που συνδέονται, κυρίως, με το μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας, ως το 2020 αναμένεται να υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη στην οικονομία με άνοδο στο ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν θετικά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που αναμένεται να σημειώσει επίσης άνοδο, έχοντας να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Η σταθεροποίηση στην αγορά κατά το τρέχον έτος, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα έρθει μετά από επτά χρόνια πτώσης, στη διάρκεια των οποίων ο κλάδος απόλεσε περί τα 3 δις. ευρώ ήτοι το 40% της αξίας που είχε το 2008, οπότε βρισκόταν στα 7,2 δις.ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζαρκαλής σε συνάντηση με δημοσιογράφους, οι επιδόσεις του κλάδου για την περασμένη χρονιά κινούνται σε επίπεδα οριακής πτώσης της τάξης του 3% με τα συνολικά έσοδα να διαμορφώνονται σε €4,2 δις, εκ των οποίων έσοδα €1,9 δις κατέγραψε η κινητή τηλεφωνία και €2,1 δις η σταθερή. Για το τρέχον έτος, ο κ. Ζαρκαλής εκτίμησε πως, αν υπάρχει πτώση, αυτή θα είναι οριακή.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας,  ως το 2020 αναμένεται να υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη στην οικονομία με άνοδο στο ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν θετικά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που αναμένεται να σημειώσει επίσης άνοδο, έχοντας να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σύγκριση με την Ευρώπη. 

Τάσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wind, οι κυρίαρχες τάσεις στον κλάδο για την επόμενη πενταετία, που θα αποτελέσουν και καταλύτες ανάπτυξης, συνδέονται με την έκρηξη της χρήσης των υπηρεσιών data, τα οποία ο κ. Ζαρκαλής χαρακτήρισε ως τη “νέα φωνή”, καθώς και από την αύξηση της ζήτησης για smartphones. Οι δύο παράγοντες αναμένεται με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις για την  ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς τόσο στη σταθερή, όσο και στην κινητή τηλεφωνία.

Έτερο καταλύτη για την εγχώρια αγορά θα αποτελέσει η σύγκλιση κινητής και σταθερής και η παροχή περιεχομένου μέσα από πολλές διαφορετικές πλατφόρμες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind εκτίμησε, επίσης, ότι η εγχώρια αγορά θα “δει” περαιτέρω συγκέντρωση, με τον κλάδο να περιορίζεται σε τρεις μεγάλους παίκτες. 

Επενδύσεις €500 εκατ.
Σε αυτό το περιβάλλον η Wind θα διεκδικήσει, μέσα από ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο €500 εκατ. και με ορίζοντα το 2020, να κατακτήσει το 20% της συνολικής εγχώριας αγοράς Τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία, έχοντας την πλήρη στήριξη των επενδυτικών funds που έχουν “χτίσει” θέσεις στο μετοχικό της κεφάλαιο, σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από €0,5 δις σε δύο πυλώνες υποδομών και συγκεκριμένα, στα δίκτυα νέας γενιάς κινητής (4G) και δίκτυα νέας γενιάς σταθερής (VDSL, FTTx).

Να σημειωθεί ότι η Golden Τree, ένας από τους ήδη υφιστάμενους μετόχους της WIND και από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού της και κατέστη ο βασικός μέτοχος της WIND με ποσοστό 25%. Από κοινού με το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, την Anchorage (17%), έχουν εγκρίνει το πενταετές πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης της WIND ως το 2020, καθώς και τις απαιτούμενες επενδύσεις. 

“Οι επενδύσεις της περιόδου 2016-2020 έχουν στόχο να καταστήσουν την εταιρεία πάροχο υποδομών, ώστε πάνω στα δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής να δώσει νέες υπηρεσίες στους πελάτες της. Καθώς τα data θα γίνουν η “νέα φωνή”, δηλαδή η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, η WIND θα επιδιώξει να τοποθετηθεί δυναμικά σε αυτήν την αγορά και παράλληλα, θα δώσει έμφαση στην παροχή πακέτων σύγκλισης στους πελάτες της: κινητή, σταθερή, Internet και περιεχόμενο”, ανέφερε ο κ. Ζαρκαλής.

Το 2015, η πορεία της WIND ακολούθησε αυτήν της αγοράς με ελαφρώς θετικότερο πρόσημο και η χρονιά έκλεισε με συνολικά έσοδα €490 εκατ. και EBITDA ύψους €85 εκατ. Το 2015 ήταν μια χρονιά - ορόσημο, καθώς ολοκληρώθηκε μια πενταετία ολοκληρωτικού μετασχηματισμού της WIND και ισχυρής βελτίωσης σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Συνολικά, την περασμένη πενταετία ως και το 2015, η WIND επένδυσε σε υποδομές και νέες άδειες €570 εκατ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ