Νέα

Στο αρχείο η έρευνα για αθέμιτες πρακτικές και παράνομες κρατικές ενισχύσεις στις κινεζικές Huawei και ΖΤΕ

peoplewalk

Στη λύση του φιλικού διακανονισμού κατέληξαν, τελικά, Ε.Ε. και Κίνα όσον αφορά τη διερεύνηση - εκ μέρους των ευρωπαϊκών Αρχών - των ενδείξεων περί μη επιτρεπτών πρακτικών στήριξης των κινεζικών εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού Huawei και ZTE από την κινεζική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε χθες, δεν προχωρά σε επίσημη εις βάθος έρευνα για τη διερεύνηση των υπονοιών για πολιτικές αθέμιτης τιμολόγησης (price dumping) και επιχορηγήσεις (subsidy) από την κυβέρνηση της Κίνας στις δύο εταιρείες, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής εμπορικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για μια "συμφωνία κυρίων", η οποία επισφραγίστηκε στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής Ε.Ε. - Κίνας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο και έπειτα από διεξοδικό διάλογο, στον οποίο επιδόθηκαν τα δύο μέρη. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν, από την πλευρά της Επιτροπής, ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., κ. Karel De Gucht και από κινεζικής πλευράς, ο υπουργός Εμπορίου, κ. Gao Huchen. Η Επιτροπή, μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών επαφών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν λόγοι για τη διενέργεια επίσημης και εις βάθος έρευνας επί του θέματος.

H κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατευνάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική των Huawei και ZTE και το κατά πόσο αυτή πλήττει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Ένα βήμα, προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί η σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα παρακολουθεί τις κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη αντιμετώπισή τους. Πάντως, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, η ευρωπαϊκή πλευρά επιφυλάσσεται να ανακινήσει εκ νέου το θέμα, εφόσον υπάρξουν αποδείξεις ότι παραβιάζεται η Κοινοτική εμπορική νομοθεσία.

Η αρχή
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το Μάιο του 2013, όταν ο Επίτροπος Εμπορίου De Gucht ενημέρωσε τα κράτη - μέλη ότι είχε συγκεντρώσει στοιχεία για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες συνίστατο - κυρίως- στην απόδοση ανοικτής πίστωσης ή συγκεκαλυμμένων επιδοτήσεων από την κυβέρνηση της Κίνας στις δύο εταιρίες, προκειμένου αυτές να έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν σημαντικά τις τιμές, όταν συμμετείχαν σε διαγωνισμούς.

Η ανακοίνωση απέσπασε την υποστήριξη της Επιτροπής “επί της αρχής” για  άνοιγμα της υπόθεσης. Ωστόσο, το Μάρτιο του 2014 η Επιτροπή απέσυρε τις αιτιάσεις περί πολιτικών αθέμιτης τιμολόγησης (price dumping), ενώ με τη χθεσινή απόφαση μπαίνει στο αρχείο και το τμήμα της έρευνας, που αφορούσε παράνομες κρατικές ενισχύσεις στις δύο εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι κανένας ευρωπαϊκός κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δεν είχε καταθέσει σχετικό αίτημα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ Huawei και ZTE έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τη λήψη παράνομων επιδοτήσεων ή κρατικών επιχορηγήσεων, με την πρώτη να δηλώνει χθες την ικανοποίηση της για το κλείσιμο της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ