Νέα

Η Ε.Ε. επιταχύνει την πρόσβαση καινοτόμων ιδεών στην αγορά

kainotomia2

Τη θέση της, στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, επιχειρεί να ενισχύσει η Ευρώπη, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά την προώθηση ευρωπαϊκών καινοτόμων ιδεών στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση €30,5 εκατ. σε 15 έργα καινοτομίας, με στόχο να επιταχύνει την πρόσβαση τους στην αγορά.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργο του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΤα χρηματοδοτούμενα έργα αφορούν καινοτόμες δράσεις, από το σχεδιασμό φακών με “έξυπνους” αισθητήρες και την ανάπτυξη ανοσοδιαγνωστικής μεθόδου έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας του Lyme, μέχρι ένα λέιζερ για τη θεραπεία του γλαυκώματος, ένα ευφυές σύστημα επιθεώρησης για την καλύτερη διαχείριση ηλεκτροφόρων των καλωδίων, αλλά και την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών τροφίμων με εξαιρετικές ιδιότητες φραγμού.

Μεταξύ των φορέων έργων, που θα λάβουν στήριξη και θα ωφεληθούν της χρηματοδότησης, περιλαμβάνεται το ελληνικό Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.

Το ελληνικό Ινστιτούτο θα λάβει χρηματοδοτική στήριξη για το έργο SURVANT, το οποίο έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση ανθρώπων και οχημάτων, που συμμετέχουν σε μη κανονικά γεγονότα, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία από κλοπές, βανδαλισμούς, επιθέσεις, κ.λπ. 

Το πρόγραμμα
Τα έργα προς χρηματοδότηση επιλέχθηκαν στο τρίτο στάδιο του προγράμματος “Επιτάχυνση της Καινοτομίας” (FTI). Η δράση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 ως μέρος του προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία “Ορίζοντας 2020” της Ε.Ε. και αφορά 68 εταίρους σε 16 χώρες.

Το διάστημα 2015 - 2016 το πρόγραμμα λειτούργησε ως πιλοτική πρωτοβουλία, με προϋπολογισμό ύψους €200 εκατ. Συνολικά, για το τρίτο στάδιο υποβλήθηκαν 403 προτάσεις από 1.700 συμμετέχοντες, ενώ για το σύνολο της περιόδου κατατέθηκαν 903 προτάσεις. Έως σήμερα, 46 προτάσεις έχουν λάβει περισσότερα από €98,7 εκατ. συνολικά, με το 46% να αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Η πιλοτική δράση “Επιτάχυνση της Καινοτομίας” είναι ένα μέτρο “από τη βάση προς την κορυφή”, με το οποίο προωθούνται δραστηριότητες καινοτομίας που προσεγγίζουν την αγορά. Οι υποψήφιοι είναι ελεύθεροι να προτείνουν καινοτομίες σε δύο από τις τρεις κύριες προτεραιότητες του “Ορίζοντα 2020”: “Κοινωνικές προκλήσεις” και “Βιομηχανική υπεροχή”.

Τα νέα σχέδια καλύπτουν τομείς από την ανάπτυξη πολύ ελαφρών και ασφαλέστερων ελικοπτέρων μέχρι μια ευφυή βελόνα ιχνηλάτησης και παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρωγμάτωσης.

Σε προηγούμενη φάση της Δράσης, ελληνικοί φορείς συμμετείχαν σε άλλα δύο εγκριθέντα έργα, το REMOSIS, που αφορά την ανάπτυξη ενός “έξυπνου” σταθμού συλλογής για την εξ αποστάσεως καταμέτρηση και ταυτοποίηση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες, που στηρίζεται στην τεχνολογία Internet of Things. Το δεύτερο έργο SafeAST αφορά την αδιάλειπτη παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας των υπέργειων δεξαμενών (έλεγχος χωρίς άδειασμα ή ανθρώπινη επέμβαση). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ