Δωρεάν WiFi σε 4.000 περιοχές έως τα μέσα του 2015 - Ποιες εταιρείες διεκδικούν το έργο, προϋπολογισμού €15 εκατ.

Νέα

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

20 Οκτωβρίου 2014

Στην τελική ευθεία υλοποίησης, αν και με χρονική υστέρηση σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, εισέρχεται το κυβερνητικό πλάνο για την εγκατάσταση πανελλαδικού δικτύου δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, έως τα μέσα του 2015, με την υποβολή προσφορών εκ μέρους τεσσάρων εταιρειών. Η δράση για την ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi hotspots), προϋπολογισμού €15 εκατ., την οποία είχε εξαγγείλει πριν από περίπου ένα χρόνο (Νοέμβριος 2013) ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κινητοποίησε - ως ήταν αναμενόμενο - το ενδιαφέρον του κλάδου.

Το "παρών" στο σχετικό "προσκλητήριο" της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έδωσαν ο ΟΤΕ, η εταιρεία ΤΕΛΕΣΤΩ Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΕΠΕ, η Cosmos Business Systems, η κινεζική ZTE - μέσω της ΖΤΕ Ελλάς Τηλεπικοινωνιών - και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Το έργο αφορά στη δημιουργία περίπου 4.000 περιοχών πρόσβασης/hotspots (ή 14.000 σημεία πρόσβασης/access points) σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατά τόπους δημοτικών αρχών. Μέσω του δικτύου, που θα εγκατασταθεί, οι πολίτες της χώρας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του διαδικτύου, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, του tablet ή του φορητού υπολογιστή τους. Επιπλέον, το έργο προβλέπει και την δυνατότητα προσφοράς ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους Δήμους.

Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, σταδιακά, από τις αρχές έως και τα μέσα του 2015.

Η διαδικασία
Επί της διαδικασίας, ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, ενώ μετά από την αξιολόγηση των προσφορών, οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία - πλαίσιο με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εν συνεχεία να συμμετέχουν στις διαδικασίες για τη σύναψη εκτελεστικών συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου, ήτοι τα €15 εκατ., περιλαμβάνει το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου, αλλά και το λειτουργικό κόστος, έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015. Αφορά δε την πρώτη φάση ενός ευρύτερου έργου, καθώς κατά το δεύτερο στάδιο - που θα ακολουθήσει - θα ενταχθούν στο δίκτυο σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και χωροθέτησης μεγάλης έκτασης (π.χ. πάρκα, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι). Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση” με πόρους του ΕΤΠΑ (ΕΕ).

Σε ποιους δήμους αφορά
Κατά την πρώτη φάση του έργου, τα WiFi hotspots θα εγκατασταθούν σε 304 δήμους της χώρας (σε σύνολο 325), σε σημεία που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μαρίνων. Στους δήμους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων, καθώς και άλλοι μεγάλοι δήμοι, όπως το Χαλάνδρι, οι οποίοι "τρέχουν" δικά τους αντίστοιχα προγράμματα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν απλή πρόσβαση στο Internet, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία, κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 έως 1,5Mbps, να σερφάρουν σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από των δήμων.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021