Νέα

Καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας “made in Greece” αποσπούν Κοινοτική χρηματοδότηση

kainotomnew1

Κοινοτική χρηματοδοτική στήριξη, προκειμένου τα καινοτόμα προϊόντα τους, που σήμερα βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο, να πάρουν το δρόμο για τη διεθνή αγορά, θα λάβουν δύο ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές εταιρείες περιλαμβάνονται μεταξύ των 45 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) από 19 χώρες, που επιλέχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”. Κάθε έργο από τα 30 συνολικά, θα λάβει από €500.000 μέχρι €2,5 εκατ. (€5 εκατ. για έργα που αφορούν την υγεία), για να διαθέσουν στην αγορά το προϊόν τους, που σήμερα είναι σε πιλοτική φάση.

Δύο ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των 45, που θα λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να διαθέσουν τα καινοτόμα προϊόντα τους στην αγοράΟι δύο καινοτόμες εταιρείες, που διακρίθηκαν από την Ελλάδα, είναι η TERRACOM INFORMATICS Ltd από τα Ιωάννινα και η THINK SILICON ΑΕ από το Ρίο Αχαΐας.

Η πρώτη θα χρηματοδοτηθεί για το QR-PATROL PRO. Πρόκειται για μια συμφέρουσα, από πλευράς κόστους, πλατφόρμα, που βασίζεται στο υπολογιστικό νέφος και παρέχει υψηλή ασφάλεια, εποπτεία και διαχείριση σε εταιρείες ασφαλείας. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες επικοινωνίας με το “πάτημα ενός πλήκτρου” (Push-to-Talk) και διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things).

Η δεύτερη ελληνική επιχείρηση, η THINK SILICON ΑΕ θα χρηματοδοτηθεί για ετερογενείς μονάδες επεξεργασίας γραφικών εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης ισχύος, που χρησιμοποιούνται σε wearable συσκευές και συσκευές για το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things).

Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε δραστηριότητες καινοτομίας, όπως επίδειξη, διεξαγωγή δοκιμών, κλιμάκωση και μικρογράφηση, καθώς και στην ανάπτυξη ενός ώριμου επιχειρηματικού σχεδίου για το προϊόν τους. Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν, επίσης και από 12 ημέρες παροχής συμβουλών.

Επιτυχία
Στον τελευταίο κύκλο της φάσης 2 του μέσου για τις ΜμΕ του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε 1.090 προτάσεις έργων (μέχρι τις 25 Νοεμβρίου που ήταν η τέταρτη και τελευταία καταληκτική ημερομηνία για το 2015).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Επιτροπή, οι βρετανικές ΜμΕ σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία με επτά δικαιούχους, που θα λάβουν συνολικά €10 εκατ. και ακολουθούν εκ του σύνεγγυς έξι ιταλικές ΜμΕ, που θα μοιραστούν €4,3 εκατ.

Από την έναρξη του προγράμματος την 1η Ιανουαρίου 2014, έχουν επιλεγεί 356 ΜμΕ στο πλαίσιο της φάσης 2 του μέσου για τις ΜμΕ.

Ελληνικές συμμετοχές
Ελληνική συμμετοχή στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις καινοτόμων ΜμΕ είχαμε και στον τελευταίο γύρο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, στο πλαίσιο της φάσης 1 του Horizon 2020-SME Instrument. Ανάμεσα στις 185 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από 26 χώρες, που επελέγησαν για χρηματοδότηση, ήταν μια ελληνική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη (Eταιρεία Αpologee), που πρότεινε ένα σύστημα ηλεκτρονικής μάθησης με τεχνητή νοημοσύνη για τα δημόσια σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ