Νέα

“Σήμα” της Ε.Ε. για “χαλάρωση” της ρύθμισης στις τηλεπικοινωνίες: Απελευθερώνεται η αγορά της σταθερής

womanphone

Ένα βήμα προς τη “χαλάρωση” του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου στην τηλεπικοινωνιακή αγορά κάνει η Ευρώπη, θέτοντας άμεσα εκτός ρύθμισης δύο ευρωπαϊκές αγορές τηλεπικοινωνιών. Οι δύο αγορές, που απελευθερώνονται, είναι η αγορά λιανικής για πρόσβαση στη σταθερή τηλεφωνία και αυτή της χονδρικής για εκκίνηση σταθερών κλήσεων. Η απόφαση της Επιτροπής προφανώς και αφορά άμεσα και την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για αγορές, οι οποίες σήμερα βρίσκονται υπό το ρυθμιστικό έλεγχο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών telecoms στη διεθνή αγορά, η σχετική απόφαση της Επιτροπής απηχεί την πολιτική βούληση της Ευρώπης για μείωση των εγνωσμένων αγκυλώσεων στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Πέραν από τις δύο αγορές, που θα πάψουν να υπόκεινται σε ρύθμιση, η Επιτροπή αποφάσισε ότι σε δύο ευρυζωνικές αγορές πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός, ώστε να μειωθούν οι ρυθμιστικές επιβαρύνσεις σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για την ανταγωνιστική ευρυζωνική πρόσβαση και τις επενδύσεις.

Η “χαλάρωση” του ρυθμιστικού πλαισίου αποτελεί πάγιο αίτημα των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, οι οποίες υποδέχτηκαν μεν θετικά την είδηση, ωστόσο ζητούν από την Επιτροπή να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, στο πλαίσιο μιας πιο γενναίας μεταρρύθμισης. Και αυτό καθώς, όπως πολλάκις έχουν τονίσει, η “ασφυκτική” ρύθμιση κοστίζει ακριβά στις ίδιες, καθώς τους στερεί πόντους ανταγωνιστικότητας, αλλά και στον καταναλωτή, που δεν απολαμβάνει προηγμένες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, οι ίδιες οι εταιρείες του κλάδου - τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο - οι συγκεκριμένες αγορές, που απελευθερώνονται σήμερα, στην ουσία ρυθμίζονται, ήδη, από τις δυνάμεις του ανταγωνισμού εδώ και χρόνια, με την αγορά να έχει λύσει τα θέματα από μόνη της.

Ζητούν, λοιπόν, να υπάρξουν τα επόμενα βήματα προς μια πιο “φρέσκια”, προοδευτική και ψηφιακά “φιλική” πολιτική για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Το σκεπτικό
Η Επιτροπή εξηγεί ότι, με την εν λόγω απόφαση, επιχειρεί να εστιάσει περισσότερο στις ειδικές ανάγκες των επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ανταγωνιστικές συνδέσεις μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας.

Σημειώνει δε ότι ο όγκος των σταθερών κλήσεων έχει μειωθεί, καθώς οι πελάτες έχουν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως οι υπηρεσίες μετάδοσης φωνής μέσω διαδικτύου (VoIP) και οι κλήσεις από κινητό τηλέφωνο, αλλά και σε άλλους παρόχους, όπως οι φορείς παροχής πρόσθετων υπηρεσιών (over-the-top-OTT). Επίσης, οι πελάτες, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σταθερή τηλεφωνία, μπορούν πλέον να αγοράζουν σταθερή πρόσβαση από διάφορες πλατφόρμες, όπως το παραδοσιακό τηλεφωνικό δίκτυο, τα καλωδιακά δίκτυα ή τα δίκτυα οπτικών ινών, καθώς και από εναλλακτικούς φορείς παροχής ευρυζωνικών και φωνητικών υπηρεσιών σε αποδεσμοποιημένους τοπικούς βρόχους.

Εξηγώντας δε γιατί ορισμένες αγορές εξακολουθούν να ρυθμίζονται, τονίζει ότι σε κάποιες αγορές εξακολουθούν να υφίστανται πολύ υψηλοί φραγμοί εισόδου και είναι απίθανο να υπάρξει ανταγωνισμός στο προσεχές μέλλον.

Τι έπεται
Με τη σύσταση της, η Επιτροπή επαναπροσδιορίζει τα όρια των ευρυζωνικών αγορών, οι οποίες αποτελούνται από προϊόντα χονδρικής απαραίτητα για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής (νέες αγορές 3α, 3β και 4 που αντικαθιστούν τις αγορές 4, 5 και 6 της σύστασης του 2007). Οι νέοι κανόνες αναγνωρίζουν ότι τα “προϊόντα εικονικής πρόσβασης” μπορούν να θεωρηθούν υποκατάστατα της φυσικής αποδεσμοποίησης, όταν πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά. Οι εν λόγω σχετικές αγορές, πάντως, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε ρύθμιση μέχρι το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ