Νέα

Διαδικτυακή πλατφόρμα για την εκμάθηση του προγραμματισμού εγκαινιάζει αύριο η Ε.Ε.

peoplewalk

Την ατζέντα των δραστηριοτήτων του υλοποιεί ο “Μεγάλος Συνασπισμός για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και τις Θέσεις Απασχόλησης”, εγκαινιάζοντας αύριο μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την προώθηση της εκμάθησης και της διδασκαλίας προγραμματισμού. Η πρωτοβουλία, που θα “τρέξει” υπό την αιγίδα του κλάδου της Πληροφορικής, περιλαμβάνει, επίσης, μια νέα εργαλειοθήκη για παιδιά, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς και επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν.

Οι ενέργειες εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, η οποία λαμβάνει χώρα το διάστημα 11-17 Οκτωβρίου, και περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 - σε ολόκληρη την ΕΕ - με την Ελλάδα να έχει διευρυμένη συμμετοχή. Ο προγραμματισμός βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς επτά Ευρωπαίοι υπουργοί Παιδείας τον έχουν, ήδη, εντάξει στο εθνικό τους πρόγραμμα υποχρεωτικών μαθημάτων στα σχολεία και πέντε ακόμη χώρες στα μαθήματα επιλογής.

Αυτό συμβαίνει την κατάλληλη στιγμή, καθώς σύμφωνα με εκθέσεις, θα υπάρχουν - σύντομα - ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, διότι οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες για να τις καλύψουν. Μάλιστα, ο προγραμματισμός, ήδη, εντάσσεται στο εθνικό σχολικό πρόγραμμα, καθώς αρκετά κράτη - μέλη έχουν ήδη αρχίσει να τον εντάσσουν στα εθνικά τους σχολικά προγράμματα. Στις χώρες, όπου ο προγραμματισμός εντάσσεται ως υποχρεωτικό μάθημα, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπως και η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ως μάθημα επιλογής στα κράτη: Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία και Λιθουανία.

Εκδηλώσεις
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού υποστηρίζεται από κινήματα προγραμματισμού και εκπαίδευσης, όπως τα CoderDojo και Rails Girls. Επίσης, από εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, όπως η Facebook, η Microsoft, η Rovio, η Google, η SAP, η Oracle και η Liberty Global, καθώς και από το European Schoolnet και το μεγάλο συνασπισμό για την ψηφιακή απασχόληση.

Οι εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί, αφορούν αρχάριους, αλλά και πεπειραμένους προγραμματιστές, ανέργους που επιθυμούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, αλλά και λάτρεις των ρομπότ και γυναίκες φανατικές οπαδούς της τεχνολογίας. Οι μαθητές θα μάθουν προγραμματισμό για πρώτη φορά και οι εταιρείες θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στο προσωπικό τους.

Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. είναι ότι με τη γνώση του προγραμματισμού, οι πολίτες μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα τον υπερσυνδεδεμένο κόσμο και να εκτιμήσουν τι συμβαίνει πίσω από τις οθόνες. Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, ο προγραμματισμός είναι ένα παράδειγμα των νέων ψηφιακών δεξιοτήτων, που χρειάζονται οι νέοι για να γίνουν δημιουργικοί και δυναμικοί πολίτες, καθώς και για να προετοιμαστούν για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

Στην Ελλάδα
“Αστέρια” του προγραμματισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού, έχουν οριστεί οι:

  • Μαρία Σιφνιώτη, σχεδιάστρια παιχνιδιών και προγραμμάτων,
  • Δημήτρης Τσίγκος, ιδρυτής νέας επιχείρησης και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων,
  • Πέτρος Δημητρακόπουλος, ένας δεκαεπτάχρονος προγραμματιστής και σχεδιαστής εφαρμογών (ο πρώτος Έλληνας πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ