Νέα

«Φρένο» στη φοροαποφυγή πολυεθνικών επιχειρεί να βάλει η ΕΕ

taxman1

Την ενίσχυση της διαφάνειας για τις φορολογικές αποφάσεις των κρατών-μελών, που αφορούν πολυεθνικές επιχειρήσεις, επιδιώκει η ΕΕ. Σε αυτό το πνεύμα κινείται ψήφισμα, που υιοθέτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα, με το οποίο ζητάει αλλαγή του συστήματος  για τους εταιρικούς φόρουςΟι ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, ζητούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν υποχρεωτική την υποβολή αναφορών από τις πολυεθνικές εταιρείες των οικονομικών τους στοιχείων (κερδών και φόρων) ανά χώρα. Επίσης εισηγούνται τη θέσπιση κοινής ενοποιημένης βάσης της φορολογίας των εταιρειών.

Το ψήφισμα, που περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ευρωβουλευτών για το πώς μπορεί να γίνει δικαιότερο το σύστημα υπολογισμού και πληρωμής εταιρικών φόρων, υιοθετήθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 85 αποχές. Οι ευρωβουλευτές, μέσω του ψηφίσματος, υποστηρίζουν ότι είναι «επιβλαβής ο σημερινός εταιρικός φορολογικός ανταγωνισμός, που ευνοεί την ανάπτυξη πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και φοροδιαφυγής». Σύμφωνα με το σκεπτικό του Σώματος, εκτός από την απώλεια εσόδων για τα εθνικά κράτη, «είναι άδικο το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες φτάνουν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους επί των κερδών τους, ενώ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και απλοί πολίτες πληρώνουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν».

Ενοποιημένη φορολογική βάση
Αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την καθιέρωση υποχρεωτικής υποβολής από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις όλων των οικονομικών τους στοιχείων ανά χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πραγματοποιηθέντων κερδών, των φόρων, καθώς και των εισπραχθέντων επιδοτήσεων.

Ζητά επίσης την καθιέρωση σαφούς ορισμού της "οικονομικής ουσίας" και άλλων παραγόντων που προσδιορίζουν τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι χρειάζεται επίσης να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το τι επιτρέπεται στο πλαίσιο των φορολογικών αποφάσεων και των προηγμένων "συμφωνιών μεταβιβαστικής τιμολόγησης" (ο τρόπος με τον οποίο αποτιμώνται οι συναλλαγές στο εσωτερικό της ίδιας εταιρείας).

«Ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί ένα τέλος στα προτιμησιακά καθεστώτα, στις αναντιστοιχίες μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων, αλλά και στα περισσότερα από τα ζητήματα που οδηγούν στη συρρίκνωση της φορολογικής βάσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η άμεση καθιέρωση υποχρεωτικής πανευρωπαϊκής κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών», υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Διαφάνεια
Το Κοινοβούλιο ζητά με το ψήφισμά του από τα κράτη μέλη να μοιράζονται συστηματικά τις εθνικές τους αποφάσεις και άλλα φορολογικά στοιχεία που έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη μέλη. Επιμένουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να λαμβάνει τις πληροφορίες αυτές, προκειμένου να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο της ως θεματοφύλακας του υγιούς ανταγωνισμού, όπως έπραξε στις περιπτώσεις των Starbucks και Fiat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ