Νέα

Και η Amazon στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών Ανταγωνισμού - Εις βάθος έρευνα προανήγγειλε ο Επίτροπος J. Almunia

amazonpeople

Διευρύνεται ο κατάλογος των αμερικανικών πολυεθνικών, που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών Ανταγωνισμού της Ε.Ε., για τη φορολογική τους συμπεριφορά επί ευρωπαϊκού εδάφους. Χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, γνωστοποίησε την πρόθεση της Επιτροπής να ξεκινήσει σε βάθος έρευνα αυτή τη φορά για την Amazon. Η νέα έρευνα, που αφορά τον αμερικανικό κολοσσό της Amazon και τη φορολογική τακτική του στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, έχει ως αντικείμενο το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι κανόνες περί κρατικής στήριξης της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος Almunia, γνωστοποίησε ότι διερευνά το κατά πόσο η συμφωνία του 2003 του Λουξεμβούργου με τη θυγατρική Amazon, Amazon EU Sarl, έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να καταβάλει στη μητρική επιχείρηση ποσό εκμετάλλευσης δικαιωμάτων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα φορολογήσιμα κέρδη. Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, μένει να αποδειχτεί εάν η συμφωνία έδωσε οικονομικό πλεονέκτημα στον όμιλο, καθώς του παρέχει τη δυνατότητα να πληρώνει λιγότερους φόρους, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Amazon στοιχεία για τις φορολογικές της δηλώσεις στο Λουξεμβούργο, όπου έχει μεταφέρει την ευρωπαϊκή της έδρα.

Ερευνών συνέχεια
Το Λουξεμβούργο έχει βρεθεί από καιρό στο στόχαστρο των Κοινοτικών Αρχών. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Επιτροπή είχε κατηγορήσει τις αρμόδιες Αρχές του Λουξεμβούργου για απόκρυψη στοιχείων, αναφορικά με τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Almunia η Επιτροπή κάθε άλλο παρά αμφισβητεί γενικότερα το ισχύον φορολογικό καθεστώς στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα αφορά αποκλειστικά τη θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής και το κατά πόσο οι Αρχές του Λουξεμβούργου παραχώρησαν στην εταιρεία συγκεκριμένα “φορολογικά πλεονεκτήματα”.

Πρόσφατα, η Επιτροπή έθεσε στο μικροσκόπιό της τη φορολογική συμπεριφορά (tax ruling) μιας άλλης αμερικανικής πολυεθνικής, της Apple, στην Ιρλανδία, ξεκινώντας έρευνα, προκειμένου να διακριβώσει εάν η πολυεθνική καταβάλλει τους φόρους, που της αναλογούν επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η έρευνα αφορά τους φορολογικούς διακανονισμούς, που είχε συνάψει κατά τη δεκαετία του 1990 και το 2007 η Apple με τις αρμόδιες Αρχές της Ιρλανδίας, διερευνώντας κατά πόσο αποτελούν παράνομη κρατική στήριξη.

Τax ruling
Η Επιτροπή, ήδη, από το Σεπτέμβριο έκανε γνωστό ότι ξεκινά να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες, που προσφέρθηκαν σε πολυεθνικές από την Ιρλανδία (Apple), την Ολλανδία (Starbucks) και το Λουξεμβούργο (Fiat Finance and Trade). Στόχος είναι, μέσω της έρευνας, να εξακριβωθεί εάν τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα στις τρεις χώρες (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί μπορεί να οδηγήσει σε αίτημα για ανάκτησή τους.

“Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, οι εθνικές Αρχές δεν μπορούν να λαμβάνουν μέτρα, που θα επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι τους αναλογεί”, είναι το σκεπτικό της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ