Νέα

Προς χαλάρωση των περιορισμών στις διαδικτυακές συναλλαγές του εξωτερικού

eshopbuy

Προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών στις διαδικτυακές συναλλαγές του εξωτερικού κινείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τις αλλαγές στους τραπεζικούς περιορισμούς, που ισχύουν σήμερα και οι οποίες κινούνται, ακριβώς, προς τη χαλάρωση των κανόνων που έχουν επιβληθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, εκτιμώντας ότι η άρση των capital controls είναι εφικτή έως το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας.

Έκκληση στις τράπεζες να μειώσουν το ύψος των προμηθειών, που επιβάλλουν σε εκείνου του είδους τις συναλλαγές, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίωνΑναφορικά με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, όπως διευκρίνισε χθες ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας, δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές, με στόχο τη διευκόλυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων, από την προσεχή Δευτέρα οι καταναλωτές θα μπορούν να μεταφέρουν, για τις επόμενες ημέρες, τα υπόλοιπα του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα, εφόσον αυτό φυσικά δεν εξαντλείται. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, προωθείται η εξάντληση, σε εβδομαδιαία βάση, του καθορισμένου ορίου συναλλαγών στο εξωτερικό ανά τραπεζικό ίδρυμα, που ήταν σε ημερήσια βάση.

Επίσης, δρομολογείται η μεταφορά των αιτημάτων νομικών προσώπων για συναλλαγές έως και 5.000 ευρώ στα τραπεζικά καταστήματα, αλλά και η παροχή δυνατότητας ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού στους νέους φοιτητές ή σε φοιτητές Erasmus.

Επιπλέον, ο Υπουργός προανήγγειλε εντατικοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτημάτων των φυσικών προσώπων από τις τράπεζες, αλλά και την κωδικοποίηση του πλαισίου περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε ένα ενιαίο κείμενο.

Εξάλλου, ανέφερε ότι και υποψήφιοι βουλευτές και κόμματα θα μπορούν να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων για την κάλυψη των προεκλογικών εξόδων τους, τα οποία θα είναι υποχρεωτικό να γίνονται, μέσω πιστωτικών καρτών, ο οποίος θα απενεργοποιηθεί μετά από τις εκλογές.

Προμήθειες
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης κάλεσε τις τράπεζες να μειώσουν το ύψος των προμηθειών - των αλλεπάλληλων, όπως είπε, προμηθειών - που επιβάλλουν σε εκείνου του είδους τις συναλλαγές, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι, σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο, η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκτοξεύθηκε την περίοδο των capital controls. Ωστόσο, παρά τις θετικές συνέπειες αυτής της αύξησης, η χρήση πιστωτικών καρτών αποδεικνύεται ότι έχει σημαντικά υψηλότερο κόστος από τη χρήση μετρητών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το κόστος των πιστωτικών καρτών για το λιανεμπόριο ανέρχεται σε 1,6%-1,8% επί των πωλήσεων, ενώ των μετρητών σε 0,6%-0,9% επί των πωλήσεων. Μάλιστα, η αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών - ως μέσο πληρωμής στο λιανεμπόριο τροφίμων - εκτιμάται ότι οδηγεί σε ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά €70 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 0,37% των πωλήσεων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ