Νέα

H τεχνολογία στο επίκεντρο προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου

med

Η αύξηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις επιχειρήσεις και στον Δημόσιο τομέα βρίσκεται στην “καρδιά” νέου προγράμματος της Ε.Ε., ύψους €54 εκατ., για την τόνωση της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου. Μέσω του νέου προγράμματος INTERREG, που εγκρίθηκε χθες, εννέα παραμεθόριοι νομοί σε Ελλάδα και Κύπρο θα λάβουν σημαντική βοήθεια, προκειμένου οι τοπικές οικονομίες να “τρέξουν” δράσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα βελτιώσουν τις υποδομές και θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η στήριξη από το πρόγραμμα υπερβαίνει τα €54 εκατ., ενώ η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε σχεδόν €46 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις ακόλουθες τρεις προτεραιότητες: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, την αποδοτική χρήση της ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών και τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων.

Αναλυτικά, το νέο πρόγραμμα INTERREG έχει ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η αύξηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις επιχειρήσεις και στο Δημόσιο τομέα στο επίκεντρο του προγράμματος, ύψους €54 εκατ.

Επίσης, επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους οι περιοχές αυτές μπορούν να συνεργάζονται για τον περιορισμό και την αντιστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω επενδύσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της πρόληψης των κινδύνων ή με την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών.

Αναμενόμενα οφέλη
Όπως εξηγεί η Επιτροπή, στα αναμενόμενα, από το πρόγραμμα, οφέλη περιλαμβάνεται η αύξηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο τομέα, η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων σε αστικές περιοχές, καθώς και η ενίσχυση της προσβασιμότητας στις παραμεθόριες περιοχές, παράλληλα με τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών. Επίσης, αναμένεται βελτίωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών, κατάρτιση κοινών στρατηγικών ανάπτυξης του τουρισμού και σχεδιασμός κοινών εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων και προορισμών, βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υδάτινων πόρων και προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού.

Οι 10 περιοχές που συμμετέχουν στο INTERREG V-A Ελλάδα - Κύπρος, για τη χώρα μας, είναι οι νομοί: Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων, ενώ για την Κύπρο το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο της χώρας.

Το πρόγραμμα
Η πέμπτη περίοδος προγραμματισμού του INTERREG (V) για την περίοδο 2014 - 2020 διαθέτει προϋπολογισμό ύψους €10,1 δις, ο οποίος έχει επενδυθεί σε περισσότερα από 100 προγράμματα συνεργασίας μεταξύ περιφερειών και εδαφικών, κοινωνικών και οικονομικών εταίρων. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει, επίσης, κονδύλια του ΕΤΠΑ για τη συμμετοχή των κρατών - μελών της Ε.Ε. σε προγράμματα συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα, τα οποία υποστηρίζονται από άλλα μέσα (μηχανισμός προ-ενταξιακής βοήθειας και ευρωπαϊκό μέσο γειτονίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ