Νέα

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής εκ νέου η Google - Στο στόχαστρο το YouTube

google_youtube_s





Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το ερώτημα της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αναζήτησης video στο Διαδίκτυο, παραμένει η Google. Μάλιστα, χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έρευνας της Επιτροπής εναντίον της αμερικανικής πολυεθνικής, αυτή τη φορά με αφορμή το YouTube.

“Γινόμαστε αποδέκτες και άλλων ενστάσεων για τον τρόπο που η Google εκμεταλλεύεται τη μηχανή αναζήτησης. Για παράδειγμα το YouTube, είναι άλλη μια δραστηριότητα, όπου η Google μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση της στη διαδικτυακή αναζήτηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα έρευνα”, ανέφερε χθες ο κ. Αλμούνια, μιλώντας σε ετήσιο συνέδριο με αντικείμενο τις συνθήκες του Ανταγωνισμού στην Ε.Ε. Πάντως, ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος δεν διευκρίνισε, εάν η Επιτροπή θα διευρύνει την υφιστάμενη έρευνα κατά της Google ή αν θα ανοίξει μια νέα υπόθεση.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει, ήδη, από το Νοέμβριο του 2010 την έρευνα κατά της Google, με αντικείμενο την παράβαση των αρχών του ανταγωνισμού, μέσω αθέμιτων πρακτικών, μετά από τις σχετικές καταγγελίες της Microsoft και άλλων εταιρειών.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ένωση Ανεξάρτητων Μουσικών Εταιρειών IMPALA ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής στη διαμάχη της με το Youtube για την υπηρεσία streaming μουσικής, υποστηρίζοντας πως ορισμένοι όροι, που έθεσε η εταιρεία για την υπηρεσία streaming μουσικής του YouTube, που αναμένεται να “βγει στον αέρα” μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, είναι αντίθετοι στις αρχές του ανταγωνισμού.

Επιστολή
Το θέμα της Google απασχολεί σθεναρά την Επιτροπή και τον αρμόδιο (αν και απερχόμενο) Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ο κ. Αλμούνια έχει στείλει στους ομολόγους του μια οκτασέλιδη επιστολή, στην οποία παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για την προσπάθεια της Google να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της από διάφορες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει και μία 30σέλιδη αναφορά στη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης, στην οποία αναλύεται η δράση και οι πρακτικές της Google.

Επίσης, παρουσιάζονται σενάρια για χρήση της εθνικής νομοθεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή που αυτή συνιστά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην αναφορά σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο πάροχος υπηρεσιών στο Internet θα μπορούσε μελλοντικά να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο, όπως ένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ομιλία
Κατά τη χθεσινή του ομιλία ο Επίτροπος, αναφερόμενος στην - όπως τη χαρακτήρισε – “πιο πολυσυζητημένη έρευνα μέχρι σήμερα σε αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη”, υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις από την άνοδο της ψηφιακής οικονομίας δημιουργούν προβληματισμό για τα μέτρα, που πρέπει να λάβουν τόσο οι εθνικές κυβερνήσεις, όσο και οι αρμόδιες Αρχές του Ανταγωνισμού. Στην ομιλία του, την οποία αφιέρωσε εξ ολοκλήρου στις συνθήκες ανταγωνισμού, που επικρατούν στην ψηφιακή αγορά, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πολιτικής της Ε.Ε. στο εν λόγω ζήτημα πρέπει να απαντά σε δύο βασικές ανάγκες: αφενός να διευκολύνει την ανάπτυξη της ψηφιακής βιομηχανίας στην Ευρώπη και αφετέρου να εγγυηθεί την ασφάλεια πολιτών και επιχειρήσεις από τους όποιους κινδύνους αυτή δημιουργεί.

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ