Νέα

Κινήσεις hi speed από την Ε.Ε.: Συμφωνία συνεργασίας με τη Νότιο Κορέα για την ανάπτυξη δικτύων 5G από το 2016

broadnew1_293





Αποφασισμένη να μη χάσει, αυτή τη φορά, το "τρένο" του γρήγορου ίντερνετ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενώνει τις δυνάμεις της με την - πρωτοπόρο στις νέες τεχνολογίες - Νότιο Κορέα για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς 5G. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε χθες, φέρνει τους δύο εταίρους, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Νότιο Κορέα, σε συνεργασία με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύων 5G, με στόχο την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος και των διεθνών προτύπων μέχρι τα τέλη του 2015. Αναλυτικά, βάσει του μνημονίου συνεργασίας Ε.Ε. - Νοτίου Κορέας, μέχρι τα τέλη του 2015 θα πρέπει να έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα και οι προδιαγραφές για την υλοποίηση του 5G, προκειμένου εν τέλει η Ευρώπη να αποκτήσει ψηφιακή υπεροπλία στην κινητή τηλεφωνία έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η συμφωνία των δύο πλευρών, που εκτός από το 5G περιλαμβάνει και κοινές δεσμεύσεις για περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας στο πεδίο του cloud computing, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποδίδει πρακτικούς καρπούς από το 2016. 

Η Επιτροπή αναφέρει πως για τους καταναλωτές το δίκτυο 5G συνεπάγεται πως οι χρήστες συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να “κατεβάζουν” μία ταινία high definition, διάρκειας μίας ώρας, σε μόλις έξι δευτερόλεπτα. Όπως σχολίασε η αρμόδια Επίτροπος για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κυρία Neelie Kroes, τη συμφωνία ενεργοποίησε το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως το 5G θα γίνει “το νέο αίμα” για την ψηφιακή οικονομία.

“Η υλοποίηση του δικτύου 5G, με την σούπερ ταχύτητα βρίσκεται έτι μακριά και ακόμη υπάρχουν προβλήματα στον καθορισμό των διεθνών προτύπων, που θα το διέπουν. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι σημαντικό βήμα για τον ευρωπαϊκό κλάδο τηλεπικοινωνιών, που αντιμετωπίζει μείωση εσόδων και βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και την Ασία στο τρέχον δίκτυο 4G", σχολιάζει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Συμφωνία ορόσημο
Οδεύοντας στο δρόμο που ανοίγει η χθεσινή συμφωνία, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ευρωπαϊκοί κολοσσοί της τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα συντονίσουν τις κινήσεις τους προς την κατεύθυνση της σύναψης επί μέρους διμερών επιχειρηματικών συμφωνιών. Πρακτικά, ένα memorandum of understanding αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, σε επιχειρηματικό επίπεδο, ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ένωση εταιρειών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G (5G Infrastructure Association), στην οποία εκπροσωπούνται οι κολοσσοί Alcatel-Lucent, Atos, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange, Telecom Italia, Telenor and Telefonica και στο αντίστοιχο Forum της Νοτίου Κορέας.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που δημόσιοι φορείς της Ε.Ε., με την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από έναν τέτοιο σκοπό, που είναι η προώθηση των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες.  

Η επόμενη μέρα
Η Νότιος Κορέα έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της να προχωρήσει στην υιοθέτηση ταχυτήτων 5G, αποφασισμένη να διατηρήσει τα σκήπτρα της χώρας με τις ταχύτερες συνδέσεις ίντερνετ στον κόσμο. Σήμερα, ποσοστό άνω του 78% του πληθυσμού της χώρας (50 εκατομμύρια) χρησιμοποιούν smartphones, ενώ στις ηλικίες 18-24 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 97%. Το υπουργείο Επιστημών της χώρας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί δίκτυο ίντερνετ 5G για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες κατεβάσματος, επένδυση που αγγίζει το $1,5 δις. Το νέο δίκτυο των 5G θα δίνει τη δυνατότητα για download 800megabyte σε 1 δευτερόλεπτο, τη στιγμή που το σημερινό δίκτυο 4G χρειάζεται για αντίστοιχη ποσότητα δεδομένων 40 δευτερόλεπτα. 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ