Νέα

Συμβάσεις “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ” για “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι”: Έως και €13 εκατ. ετησίως το όφελος του Δημοσίου από τηλεπικοινωνιακά κόστη

peoplewalk_s





Τα τηλεπικοινωνιακά του κόστη επιχειρεί να εξορθολογήσει το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του δικτύου “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι”, εξοικονομώντας, μέσα από δύο συμβάσεις με ΟΤΕ και Forthnet, περί τα €6 εκατ. ετησίως. Οι εν λόγω συμβάσεις αποτελούν, πρακτικά, επέκταση παλαιότερων και αφορούν σε τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και υπηρεσίες 4.245 κτιρίων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου σε όλη την Ελλάδα του αρχικού δικτύου “ΣΥΖΕΥΞΙΣ”. Το ετήσιο κόστος για το Δημόσιο θα κατέλθει στα €18,867 εκατ. από €24,976 εκατ. (πριν από την υπογραφή των συμβάσεων). Μάλιστα, εκτιμάται ότι - αν δεν υπήρχε το δίκτυο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ” και οι οικονομίες κλίμακας, που επιτυγχάνονται μέσω αυτού - οι ίδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονταν μεμονωμένα στους ίδιους φορείς, θα στοίχιζαν τουλάχιστον 40% ακριβότερα.

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι, στο πλαίσιο του Δικτύου Δημοσίου Τομέα, να διακοπούν και στα 4.245 κτίρια όλες οι παράλληλες συνδέσεις τηλεπικοινωνιών εκτός “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι”, εξοικονομώντας τουλάχιστον άλλα €7 εκατ. το χρόνο.  

Η πρώτη σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ” και του ΟΤΕ, ενώ και εκείνη μεταξύ της “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ” και της Forthnet θα υπογραφεί εντός των επομένων ημερών.  

Πέραν από τη σημαντική εξοικονόμηση σε πόρους, το έργο αναμένεται να παρέχει στο Δημόσιο αναβαθμισμένες, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ειδικότερα, το ευρύτερο Δημόσιο αποκτά πρόσβαση σε ασφαλείς ευρυζωνικές υπηρεσίες δεδομένων (intranet - Internet, εφαρμογές της δημόσιας διοίκησης, υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κ.α.). Παράλληλα, θα απολαμβάνει προνομιακές υπηρεσίες τηλεφωνίας (απουσία παγίων για τους συμμετέχοντες φορείς, δωρεάν κλήσεις εντός δικτύου, χαμηλότερες χρεώσεις εκτός δικτύου), αλλά και υπηρεσίες μετάδοσης εικόνας (τηλεδιάσκεψη μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών). 

Όπως ανέφερε, σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πλέον τερματίζεται μια περίοδος 4,5 ετών (1-1-2010 έως 30-5-2014) κατά την οποία το δίκτυο δεν είχε συμβάσεις με τους παρόχους και οι πληρωμές γίνονταν μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με μία σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία.  

Εξοικονόμηση
Το δίκτυο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι” διαφέρει από το αρχικό “ΣΥΖΕΥΞΙΣ” (2005 - 2009) σε δύο βασικά σημεία: ενσωματώνει έκπτωση 25% στις τιμές του 2009 και σημαντικές αλλαγές και αναβαθμίσεις.

Μεταξύ αυτών είναι η αξιοποίηση των 68 Μητροπολιτικών Δακτυλίων (ΜΑΝ) στις Περιφέρειες, που προσφέρουν αναβάθμιση του δικτύου 700 κτιρίων σε ταχύτητες 100Mbps ή και 1GBps σε 68 πόλεις, καθώς και σε 1.300 σχολεία για την πρόσβαση τους στο σχολικό δίκτυο. Επίσης, επιφέρει αναβάθμιση του δικτύου σε τουλάχιστον 150 κτίρια σε ταχύτητες 15-100Mbps, σε 200 κτίρια από 4 στα 8-15Mbps, αναβάθμιση 1.000 κτιρίων, όπου παρέχεται ADSL πρόσβαση στα 24Mbps. Μέσω του “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι” θα είναι δε δυνατή η υπηρεσία αποστολής μαζικών μηνυμάτων (SMS gateway) για δημόσιους φορείς και η πλήρης ενεργοποίηση της τηλεφωνίας σε όλα τα κτίρια ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι και με δυνατότητα επιλογής φορητότητας.  

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ