Νέα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τραπεζών τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις startups

banknew1_s





Αυξάνονται και πληθύνονται οι κινήσεις των τραπεζών, που στοχεύουν στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Μετά από την Εθνική Τράπεζα, που ανακοίνωσε πρωτοβουλία ενίσχυσης των startups και των καινοτόμων μικρομεσαίων εταιρειών, μέσω του NBG Business Seeds, με €15 εκατ., χθες η Eurobank γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης των νέων εταιρειών.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ανακοίνωση του 3ου Διαγωνισμού  Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας από τη Eurobank και τον ΣΕΒ, ο επικεφαλής του corporate finance της Eurobank, κ. Κ. Βουσβούνης, ανακοίνωσε ότι η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία μιας εξειδικευμένης μονάδας για τη χρηματοδότηση και γενικότερη στήριξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων. Ήδη ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η στελέχωση της συγκεκριμένης μονάδας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μονάδα θα στελεχωθεί με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, η χρηματοδότηση των εν λόγω επιχειρηματικών σχεδίων είναι πολύπλοκη και ξεφεύγει από το μέσο τραπεζικό στέλεχος σε επίπεδο διαχείρισης. 

Την ανάγκη δημιουργίας ενός οργανωμένου μηχανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας και ειδικά νεανικής επιχειρηματικότητας, τόνισαν ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του 3ου διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που συνδιοργανώνουν οι δύο φορείς.

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι είναι “απόφαση της τράπεζας να συμβάλει στο να χτιστούν γέφυρες μεταξύ των εργαστηρίων, των ιδεών και της αγοράς”, για να προσθέσει ότι “η στήριξη της καινοτομίας δεν αποτελεί καινοτομία για την Eurobank αλλά παράδοση”.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην Ελλάδα έχουμε και σημαντική ερευνητική δραστηριότητα σε πολλαπλά πεδία και σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, που ενδιαφέρονται για την έρευνα, επενδύουν σε αυτήν και αξιοποιούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν”, σημείωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ.  

Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός - που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από την Eurobank και τον ΣΕΒ - επιδιώκει τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα, ως άξονα ενός εθνικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (www.kainotomeis.gr), όπου έχουν αναρτηθεί οι όροι συμμετοχής και το κείμενο της προκήρυξης.

Σημειωτέον πως στον 1ο διαγωνισμό το 2010 υποβλήθηκαν 297 υποψήφιες προτάσεις, εκ των οποίων οι 91 στο πεδίο της έρευνας (30%) και οι 206 στο πεδίο της καινοτομίας (70%). Αντίστοιχα, στο 2ο διαγωνισμό το 2012 υποβλήθηκαν 242 υποψήφιες προτάσεις (60 στο πεδίο της έρευνας και 182 στο πεδίο της καινοτομίας). 

Συμμετοχές
Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν: ερευνητικές ομάδες, μεμονωμένοι ερευνητές - οι εκπρόσωποι των ομάδων και οι μεμονωμένοι ερευνητές πρέπει να έχουν συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα ή πανεπιστήμια στην Ελλάδα - επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παραγωγικά ή/και ερευνητικά στην Ελλάδα, καθώς και ιδρύματα της ημεδαπής, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας. 

Βραβεία
Τα βραβεία του Διαγωνισμού θα απονεμηθούν για κάθε πεδίο χωριστά και είναι δύο ανά πεδίο. Ειδικότερα: Πρώτο (Α΄) και Δεύτερο (Β΄) βραβείο για την Εφαρμοσμένη Έρευνα & Πρώτο (Α΄) και Δεύτερο (Β΄) βραβείο για τη Καινοτομία, δηλαδή θα απονεμηθούν συνολικά τέσσερα βραβεία. Τα βραβεία του Διαγωνισμού - ανά πεδίο - είναι χρηματικά, ύψους €15.000 το κάθε Α΄ βραβείο και €8.000 το κάθε Β΄ βραβείο και συνοδεύονται από τιμητική πλακέτα. 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ