Νέα

“Στα σκαριά” το Greek Startup Manifesto - Παρεμβάσεις σε φορολογία - ασφαλιστικό ζητούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις

peoplewalk293





Το δικό της μανιφέστο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στα πρότυπα της αντίστοιχης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, επιχειρεί να συγκροτήσει η Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν το θετικό momentum, δεκατρείς εταιρείες και φορείς της εγχώριας startup σκηνής, συνέταξαν το Greek Start-Up Manifesto, συνασπίζοντας τις δυνάμεις τους και καταλήγοντας σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη βιώσιμης νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Το Ελληνικό Μανιφέστο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου, αποτελεί ένα κείμενο μέτρων και παρεμβάσεων, που έχουν ως στόχο να επιταχύνουν και να ενισχύσουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η σημασία του έγκειται στο γεγονός ότι αναδεικνύει τα προβλήματα και τα εμπόδια της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα, προτείνοντας λύσεις για ένα νέο πιο ευέλικτο και φιλικό πλαίσιο. Πρόκειται, στην ουσία, για την εξειδίκευση του EU Start-Up Manifesto, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν μερικοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη (όπως Spotify, Rovio, Tuenti). 

Όπως εξήγησαν χθες οι πρωτεργάτες της ελληνικής πρωτοβουλίας, στόχος είναι το τελικό κείμενο να έχει υποστεί την τελική του επεξεργασία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ώστε να λάβει τη μορφή ενός δομημένου σχεδίου δράσης. Επιδίωξη είναι μάλιστα, έως τα τέλη της εβδομάδας, ένα αρχικό draft να είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.startupmanifesto.gr.

Στόχος της πρωτοβουλίας - η οποία είναι η πρώτη, που αναλαμβάνεται σε επίπεδο χώρας - είναι να αποτελέσει τη βάση για μελλοντική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου οι νεοφυείς επιχειρήσεις made in Greece να αντιμετωπίζουν, επί ίσοις όροις, τον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό. 

Προτάσεις
Πρακτικά, το Μανιφέστο για τις Start-ups καταγράφει προτάσεις πολιτικής σε τομείς, όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι εταιρικές μορφές και η λειτουργία μίας επιχείρησης, η προστασία των δεδομένων και οι διαδικτυακές υποδομές. Μεταξύ άλλων, οι νεοφυείς επιχειρήσεις ζητούν τη συγκρότηση μιας “Μπλε Βίβλου”, που θα ρυθμίζει όλα τα φορολογικά ζητήματα που αφορούν startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σταθερή και δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών.

Κατά την πρόταση των συντακτών του Greek Start-Up Manifesto, θα πρέπει να εισαχθούν νέες φορολογικές προβλέψεις, όπως φοροαπαλλαγές για κέρδη που επαναπενδύονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και μειωμένη φορολογία για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Στον ίδιο τομέα, τον φορολογικό, υπάρχει πρόταση ο ΦΠΑ να καταβάλλεται κατά την εξόφληση των παραστατικών και όχι πριν, ενώ προτείνεται τα μη διανεμόμενα κέρδη να απαλλάσσονται από φόρο και φυσικά ζητείται η άμεση επιστροφή ΦΠΑ για τις εξαγωγές.

Επίσης, προτείνονται αλλαγές στο θέμα της ασφάλισης των ιδρυτών μιας startup, αλλά και τάχιστες -απαλλαγμένες από την κατάρα της γραφειοκρατίας - διαδικασίες για τη λύση μιας startup.

Έτερο ζητούμενο, που θέτει το Greek Start-Up Manifesto είναι, επίσης, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και η βελτίωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Έτερη πρόταση, που εισηγούνται οι συγγραφείς του, είναι η δημιουργία ενός δικτύου από 6-7 περιφερειακά ψηφιακά κέντρα για startups (digital startup hubs) στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια. 

Το Greek Start-Up Manifesto
Το Greek Start-Up Manifesto είναι μια πρωτοβουλία του ελληνικού Start-Up οικοσυστήματος και χαίρει της υποστήριξης της Αντιπροέδρου της Επιτροπής και Αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Ψηφιακής Ατζέντας, κυρίας Neelie Kroes.

Οι 13 καινοτόμοι φορείς, που απαρτίζουν την ομάδα εργασίας του Greek Start-Up Manifesto είναι οι: Antcor, Aventurine, Corallia, Helic, Intale, Nessos, Persado, Planetek Hellas, Pollfish, TalentLMS, Telesto, Ubitech, Wings ICT Solutions. Τη στενή σχέση της ευρωπαϊκής με την ελληνική πρωτοβουλία υπογραμμίζει το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις για το Greek Start-Up Manifesto συμμετείχαν τρεις εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν και στη διαμόρφωση του EU Start-Up Manifesto, οι κ.κ. Alex Barrerra, Co founder and associated editor - Tech.eu, Chief WOWness Officer - Press42, Bogdan Iordache, CEO - How to Web και Robin Wauters, Founding editor - Τech.eu. 

Η ευρωπαϊκή εμπειρία
Το Startup Europe Manifesto στοχεύει στη βελτίωση του κλίματος για καινοτομία και ανάπτυξη και στη συγγραφή του συμμετείχαν εννέα μέλη του Startup Leaders Club, με πιο γνωστούς τον Ντάνιελ Εκ του Spotify και τον Νίκλας Ζένστρομ (δημιουργό του Skype). Το μανιφέστο περιλαμβάνει 22 προτάσεις προς την Επιτροπή, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές εταιρείες, με πιο σημαντικές τις εξής:

- Οι εταιρείες και τα κράτη – μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν φοιτητές να ξεκινούν επιχειρήσεις πριν την αποφοίτηση.

- Τα κράτη - μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να μετατρέψουν την Ευρώπη στην περιοχή, που θα είναι το ευκολότερο μέρος του κόστους για κάποιον με υψηλές δεξιότητες να ξεκινήσει μία επιχείρηση και να εργαστεί, προωθώντας μία πανευρωπαϊκή Startup Visa.

- Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αγοράζουν περισσότερα από μικρές επιχειρήσεις.

- Να ζητηθεί από τα κράτη - μέλη να υπάρχει ένας Chief Digital Officer σε κάθε χώρα της Ε.Ε. 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ