Νέα

H γεφύρωση του “χάσματος καινοτομίας” κορωνίδα της βιομηχανικής πολιτικής της Ε.Ε.

peoplewalk_s



Η καινοτομία και οι βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, με έμφαση στη γεφύρωση του λεγόμενου “innovation gap” αποτελούν τη μία - εκ των δύο - βασικών προτεραιοτήτων της νέας ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής. Η αντιμετώπιση του “χάσματος καινοτομίας” και η ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με έμφαση στην άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής, πρώτης, ημέρας του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Ειδικά για το πρώτο ζήτημα, η Ελληνική Προεδρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της “στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης” με τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και την ανάλυση του ρόλου των Βασικών Τεχνολογιών Γενικής Εφαρμογής (Key Enabling Technologies).



Στη διάρκεια της Άτυπης Υπουργικής Συνάντησης, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, οι δύο επιμέρους άξονες εξετάστηκαν ως βασικές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Επί των ζητημάτων αυτών κατέθεσαν τις απόψεις τους ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικών Βιομηχανιών (CEFIC), κ. Hubert Mandery και ο γενικός διευθυντής της Ομάδας Σύνδεσης των Ευρωπαϊκών Μηχανικών, Ηλεκτρικών, Ηλεκτρονικών και Μεταλλουργικών Βιομηχανιών (ORGALIME), κ. Adrian Harris.
Ο Γενικός Διευθυντής Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Daniel Calleja, ο Γενικός Διευθυντής της Business Europe κ. Markus J. Beyrer και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος υπήρξαν κεντρικοί ομιλητές με θέμα  “Μοχλοί για τη Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα”.

Στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου για έρευνα και ανάπτυξη αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της BUSINESSEUROPE, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η χώρα έχει να επιδείξει πλούσιο και ικανό δυναμικό για την ανάπτυξη αυτού του κρίσιμου τομέα, υστερεί στη χρηματοδότηση, στις διαδικασίες και στο συντονισμό. “Η ίδρυση μίας μορφής ευρωπαϊκής “ενιαίας αγοράς” στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης θα βοηθούσε τον ιδιωτικό τομέα να δραστηριοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά για την προώθηση της καινοτομίας σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας” , τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Κόστος
“Η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια δεν ασχολήθηκε όσο έπρεπε με την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και τώρα πληρώνει το κόστος”, ανέφερε, κατά την ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2008 χάθηκαν 4 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ μειώθηκε από 18 σε 15%.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο,  τόνισε ακόμη ότι “προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου η βιομηχανική πολιτική” .

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ