Νέα

Ψήφος εμπιστοσύνης και της IBM στην ψηφιακή προοπτική της Ελλάδας - Σε λειτουργία, από το Μάιο, κέντρο Big Data και Business Analytics

bigdata293





Την Ελλάδα επέλεξε η πολυεθνική IBM για την εγκατάσταση του ένατου, σε διεθνές επίπεδο, κέντρου Big Data και Business Analytics (Center of Competence), το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει ο όμιλος εντός του Μαΐου στη χώρα μας. Ο αμερικανικός κολοσσός προχώρα στη δημιουργία του νέου κέντρου εξειδίκευσης στον τομέα των Big Data & Business Analytics στην Ελλάδα, το οποίο στελεχώνεται με ανθρώπους από την Ελλάδα, στις υψηλές δεξιότητες των οποίων, άλλωστε, αναφέρεται η εταιρεία σε χθεσινή ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο κέντρο θα ηγηθεί συνεργασιών με επιχειρήσεις και οργανισμούς στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στους τομείς των Big Data και  Business Analytics, σε στενή συνεργασία με το παγκόσμιο δίκτυο αντίστοιχων κέντρων της IBM στο Βερολίνο, το Πεκίνο, το Ντάλας, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, την Ουάσινγκτον και τη Ζυρίχη. 

Η συγκεκριμένη επένδυση της IBM Ελλάδας είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του ομίλου της IBM, κυρία Βιρτζίνια Ρομέτι, στα τέλη Αυγούστου. Στοχεύει στην ενδυνάμωση της παρουσίας της στον τομέα παροχής τεχνολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην περιοχή, ενώ αποτελεί μια έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντος, που αποδίδει η αμερικανική επιχείρηση στους τομείς της αξιοποίησης του μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) και των εργαλείων ανάλυσης επιχειρησιακής απόδοσης (Business Analytics) ειδικά για την Ελλάδα. 

“Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση του μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data), τα εργαλεία ανάλυσης επιχειρησιακής απόδοσης (Business Analytics) και τα γνωστικά συστήματα (Cognitive Computing) διαθέτουν τη δυναμική να αναδειχθούν κινητήριες δυνάμεις και να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία”, σημείωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της IBM για την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Σπύρος Πουλίδας. “Στην IBM, αντιμετωπίζουμε τα Big Data ως τον επόμενο, νέο φυσικό πόρο, που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη λύσεων, που παρέχουν όχι μόνο επιχειρηματικό πλεονέκτημα, αλλά και το εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά” , πρόσθεσε ο ίδιος.   

Συνεργασίες
Στόχος της IBM είναι το νέο κέντρο να βοηθήσει επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τεχνολογίες Business Analytics και Cognitive Computing, βελτιώνοντας τις επιχειρησιακές λειτουργίες τους και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά. Η IBM ήδη έχει ενισχύσει το προσωπικό της στους τομείς των Big Data/Business Analytics, το οποίο, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες δεξιότητες, που ήδη υφίστανται στην ΙΒΜ Ελλάδας, θα “τρέξει” το όλο εγχείρημα.  

Ενισχύοντας περαιτέρω την εστίασή της στα Big Data και στον τομέα των Analytics στην Ελλάδα, η IBM συνεργάζεται με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη διοργάνωση διαλέξεων, την παρουσίαση case studies και τη διεξαγωγή εργαστηρίων στον συγκεκριμένο τομέα. Η IBM θα συνεργαστεί, επίσης, με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία του πρώτου τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο τον τομέα των Business Analytics, το πρόγραμμα του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει αυτό τον Σεπτέμβριο. Συνεργασία δρομολογείται και με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την ανάπτυξη και σχεδίαση μαθημάτων εξάσκησης πρακτικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο των ενοτήτων Business Intelligence/Business Analytics των προγραμμάτων MBA του πανεπιστημίου. 

Η IBM συνεργάζεται με περισσότερα από 1.000 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, που αντικατοπτρίζουν τον συνδυασμό επιχειρηματικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, που είναι αναγκαίος για την προετοιμασία των φοιτητών για σταδιοδρομία στα Big Data και Analytics. 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ