Νέα

Τον ρόλο του Πειραιά ως διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου ενισχύει η ΖΤΕ - Αποκτά και παραγωγική “βάση” στην Ελλάδα

greece-s



Σε ορμητήριο για δώδεκα αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετατρέπει το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά (ΣΕΠ) ο κινεζικός κολοσσός της ΖΤΕ. Η κίνηση της ΖΤΕ εκλαμβάνεται ως ένα ακόμη βήμα για τη μετατροπή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας σε “ευρωπαϊκή πύλη και παγκόσμιο κόμβο εμπορίου”, όπως τόνισε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τα εγκαίνια του κέντρου Logistics του κινεζικού ομίλου στον Πειραιά.



Η εγκατάσταση διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά αποτελεί για τη ZTE την απαρχή υλοποίησης συνολικής επενδυτικής ατζέντας για την Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 400 - 600 νέες θέσεις εργασίας, μέχρι την ολοκλήρωσή της, που εκτιμάται σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα.
Όπως τόνισε χθες, κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων, ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Zhou Jianfeng, οι επόμενες φάσεις της επένδυσης περιλαμβάνουν την κατασκευή Κέντρου Επισκευών και Επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη μετεξέλιξη του, αργότερα, σε γραμμή συναρμολόγησης (assembly line). Ειδικά το τελευταίο σημείο θα εξελίξει τον Πειραιά και την Ελλάδα και σε παραγωγική βάση για το διεθνή τηλεπικοινωνιακό παίκτη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2015.

Η χθεσινή υπογραφή ανοίγει το δρόμο για την άμεση λειτουργία του διαμετακομιστικού κέντρου, καθώς όλα τα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας που προορίζονται για την Ελλάδα και για άλλες 12 χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης (Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο) θα διακινούνται μέσω του Πειραιά.
Στο πλάνο της ΖΤΕ είναι, σε αμέσως επόμενη φάση, να προστεθούν 7 ακόμη χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων αγορών της βορείου Αφρικής και της ανατολικής Ευρώπης.
Όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρείας, η εγκατάσταση στον Πειραιά θα επιφέρει μείωση του απαιτούμενου χρόνου διακίνησης των προϊόντων της εταιρείας από την Κίνα έως και 13 ημέρες, σε σχέση με σήμερα, που ως κόμβοι χρησιμοποιούνται τα λιμάνια του Ρότερνταμ, του Άμστερνταμ και του Αμβούργου.

Όχημα ανάπτυξης
Τη σημασία της συνεργασίας για τους δύο εταίρους (ZTE και Cosco), αλλά και για την Ελλάδα ευρύτερα, υπερτόνισαν χθες οι ομιλητές κατά την έναρξη της εκδήλωσης.
“Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα. Είναι πύλη εισόδου συνδεδεμένη με τις σιδηροδρομικές υποδομές, παγκόσμιος κόμβος μεταφορών. Τέτοιες ενέργειες, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, δίνουν θέσεις εργασίας. Χαιρετίζουμε τη συνεργασία δύο κολοσσών. Η ΖΤΕ εκμεταλλεύεται το πλαίσιο σταθερότητας που χτίζουμε στη χώρα μας. Τέτοιες κινήσεις αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα” , δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και τη δέσμευση της να επενδύσει στην ελληνική αγορά”, σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης.
“Πιστεύουμε πως το λιμάνι του Πειραιά θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο Logistics, αλλά και στην Νοτιοανατολική Πύλη για τα φορτία από και προς την Ευρώπη”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΕΠ, Captain Fu Cheng Qiu.
Κατά την παρέμβασή του ο Κινέζος πρέσβης Ζου Xiaoli, διατύπωσε το όραμα του να υλοποιηθούν σύντομα και άλλες επενδύσεις άλλων κινεζικών επιχειρήσεων, τόσο στον Πειραιά όσο και ευρύτερα στην περιοχή της Ελλάδας.

Η συμφωνία
Η χθεσινή επισημοποίηση της συμφωνίας με τη ZTE έρχεται σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη κατά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα τον περασμένο Μάιο και αποτελεί το επόμενο βήμα του σχετικού memorandum of understanding (MOU), που έχει υπογραφεί, ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Τη συμφωνία υπέγραψαν η ZTE Hellas Telecommunications SA και η Cosco, παρουσία του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Ζου Xiaoli, των υπουργών Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, του διευθύνοντος συμβούλου της Cosco Ελλάδας, κ. Captain Ju Weiping, του διευθύνοντος συμβούλου του ΣΕΠ, κ. Captain Fu Cheng Qiu, του Logistics Executive Director της ZTE, κ. Liu Shuguang, και του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΖΤΕ σε Βαλκάνια, Κύπρο και Ισραήλ, κ. Deng Chao.

Η ΖΤΕ
Η ΖΤΕ είναι ένας παγκόσμιος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και λύσεων δικτύων. Παρέχει δε προϊόντα και υπηρεσίες σε πάνω από 500 φορείς σε περισσότερες από 140 χώρες.
Η ΖΤΕ, που είναι η μόνη κινέζικη εισηγμένη εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού, επενδύει το 10% των ετήσιων εσόδων της, στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης και κατέχει ηγετική θέση σε διάφορους διεθνής οργανισμούς που αναπτύσσουν τα παγκόσμια πρότυπα τηλεπικοινωνιών.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ