Νέα

“Άγκυρα” στον Πειραιά ρίχνει η ΖΤΕ-Έναρξη λειτουργίας του διαμετακομιστικού κέντρου, παρουσία του Πρωθυπουργού

peoplewalk293



Το πρώτο δείγμα γραφής της επενδυτικής του ατζέντας για την Ελλάδα δίνει ο κινεζικός όμιλος της ΖΤΕ, θέτοντας επίσημα σε λειτουργία το διαμετακομιστικό της κέντρο στον Πειραιά. Η έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά (ΣΕΠ), θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά. Η ΖΤΕ, δια κορυφαίων στελεχών της, που έχουν στο πρόσφατο παρελθόν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει κάνει γνωστά τα πλάνα της για διπλή επενδυτική παρουσία στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας 400 - 600 νέες θέσεις εργασίας.



Εκτός από το logistics center στον ΣΕΠ, ο κινεζικός κολοσσός προωθεί τη δημιουργία στην Ελλάδα και κέντρου επισκευών και επιστροφής (repair and return). Για τα εν λόγω πλάνα, άλλωστε, είχε ενημερώσει τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΖΤΕ, κ. Hou WeiGui, σε συνάντησή τους προ μηνών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο επενδύσεις του κινεζικού ομίλου, που ανήκει στους κορυφαίους παρόχους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, διαχείρισης δικτύου και συσκευών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, αναμένεται να δημιουργήσουν - σε πρώτο στάδιο - 400 νέες θέσεις εργασίας, με προοπτική αυτές να φθάσουν σταδιακά τις 600.

Η ZTE μεταφέρει από το Ρότερνταμ το κέντρο logistics της στον Πειραιά, κίνηση που θα μεταφραστεί, για τον κινέζικο όμιλο, σε μείωση του κύκλου μεταφοράς των εμπορευμάτων κατά περίπου ενάμιση μήνα, με ανάλογες οικονομικές ωφέλειες.

Η εγκατάσταση του διαμετακομιστικού κέντρου έρχεται σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη κατά το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα τον περασμένο Μάιο και αποτελεί το επόμενο βήμα του σχετικού memorandum of understanding (MOU), ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Επισκευαστικό κέντρο
Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το επισκευαστικό κέντρο, το οποίο αρχικά θα καλύπτει την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ σταδιακά στόχος είναι η εμβέλεια του να επεκταθεί. Να σημειωθεί ότι η ΖΤΕ διαθέτει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες. Μάλιστα, το συγκεκριμένο επισκευαστικό κέντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει τέτοια μορφή, ώστε προοπτικά να μπορεί να μετατραπεί και σε γραμμή παραγωγής για τα προϊόντα της ΖΤΕ, εξέλιξη που - εφόσον υλοποιηθεί - θα οδηγήσει την παραγωγή προϊόντων του κινεζικού ομίλου, made in Greece.

Ενδιαφέρον για τις υποδομές
Το ενδιαφέρον της ZTE για την ελληνική αγορά δεν εξαντλείται στις δύο προαναφερθείσες επενδύσεις, καθώς, η κινεζική πλευρά φαίνεται να διατηρεί ζωηρό ενδιαφέρον εμπλοκής της σε έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών, που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον της ΖΤΕ φαίνεται να επεκτείνεται και στο έργο του Σύζευξις ΙΙ, καθώς και στις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών (FTTH).

Πάντως, η εταιρεία δεν έδωσε τελικά το “παρών” στο έργο για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές (rural broadband), όπως επέμεναν αρχικά οι πληροφορίες.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ