Νέα

Η Βαρκελώνη γίνεται η πρώτη Πρωτεύουσα Καινοτομίας της Ευρώπης

kainotom2013_s



Η ευρωπαϊκή πόλη, που - ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη - έχει εντάξει την καινοτομία στην καθημερινότητα των πολιτών της, η Βαρκελώνη, έκοψε το νήμα, κατακτώντας τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας καινοτομίας της Ευρώπης. Ο νεόκοπος διαγωνισμός του European Capital of Innovation - iCapital, ο οποίος ενεργοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ε.Ε. και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό, έδωσε το “χρίσμα” στη Βαρκελώνη, που ήταν μεταξύ των τριών φιναλίστ.



Η διάκριση της Βαρκελώνης βασίστηκε, σύμφωνα με την απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων “στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών, που εφαρμόζει η πρωτεύουσα της Καταλονίας και φέρνουν πιο κοντά την πόλη με τους πολίτες της”. Εκτός από τον επίσημο τίτλο, η Βαρκελώνη θα λάβει €500.000, ως οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να εντείνει έτσι περαιτέρω τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, συνδέοντας μεταξύ τους πολίτες, δημόσιες αρχές, πανεπιστημιακή κοινότητα και επιχειρήσεις.

Στην τελική φάση του φετινού διαγωνισμού, η Βαρκελώνη ξεπέρασε τις ανταγωνίστριες Γκρενόμπλ (Γαλλία) και το Χρόνινγκεν (Ολλανδία). Οι πόλεις, που βρέθηκαν εκτός της τελικής τριάδας - και οι οποίες επίσης διεκδικούσαν το ρόλο της πρώτης ευρωπαϊκής “Πρωτεύουσας Καινοτομίας” - ήταν το Εσπού (Φιλανδία), η Μάλαγα (Ισπανία) και το Παρίσι (Γαλλία).

Οι τρεις προκριθείσες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεχώρισαν και έφτασαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, ξεχωρίζοντας για μια σειρά επιτευγμάτων:

Βαρκελώνη: για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να φέρει την πόλη πιο κοντά στους πολίτες.
Γκρενόμπλ: για την επένδυση σε επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, μέσω των συνεργιών μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας.
Χρόνινγκεν: για τη χρήση των νέων εννοιών, εργαλείων και διαδικασιών για την ανάπτυξη ενός έξυπνου ενεργειακού οικοσυστήματος.

Ο θεσμός 
Ο νεότευκτος διαγωνισμός αφορά σε πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους και για πρωτοβουλίες, που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2010.
Τα κριτήρια, που έπρεπε να τηρεί μια πόλη προκειμένου να διακριθεί στον διαγωνισμό ήταν: να είναι καινοτόμος όσον αφορά τις ιδέες, τις διαδικασίες και τα εφαρμοζόμενα μέσα, να αποτελεί πηγή έμπνευσης, έχοντας ως στόχο την προσέλκυση ταλέντων, χρηματοδοτών και επενδυτών, καθώς και την ενθάρρυνση της συμμετοχής και της πρωτοβουλίας των πολιτών, να είναι διαδραστική και να δημιουργεί μια κοινότητα καινοτομίας στην ίδια την πόλη, αλλά και μαζί με άλλες πόλεις.

Έντονο το ενδιαφέρον
Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κρατών στο προσκλητήριο καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε εντυπωσιακή, καθώς το “παρών” στο διαγωνισμό έδωσαν 58 ευρωπαϊκές πόλεις. Δεδομένου ότι το 68% του πληθυσμού της Ε.Ε. κατοικεί σήμερα σε αστικές περιοχές, αναμένεται ότι οι περιοχές αυτές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την τόνωση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Οι πόλεις προάγουν την καινοτομία στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουν οι ίδιες, αλλά το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να καινοτομήσουν και άλλοι και να υπάρξει σύνδεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι υποψήφιες πόλεις κρίθηκαν τόσο με βάση τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματά τους μέχρι σήμερα σε θέματα καινοτομίας, όσο και με βάση τις ιδέες τους για την ενίσχυση των καινοτόμων ικανοτήτων τους στο μέλλον.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ