Νέα

Το "διαβατήριο" για έξοδο από την κρίση αναζητά στην έρευνα και καινοτομία και ο κλάδος των τροφίμων

kainotom2013_s



Το διαβατήριο για την έξοδο από την κρίση και το πέρασμα σε αναπτυξιακή τροχιά αναζητά στην έρευνα και καινοτομία ο ευρωπαϊκός κλάδος των τροφίμων. Άλλωστε, άποψη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως τη μετέφερε χθες από την Αθήνα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τζον Μπελ, είναι ότι η έρευνα και καινοτομία αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της παραγωγής των επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων.



Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε χθες η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.E., σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τη γενική διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού κλάδου τροφίμων, όπως σημειώθηκε χθες, στη διάρκεια του συνεδρίου, σημαντικό «εργαλείο» αποτελεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2014-2020, με προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ.
Επιδίωξη του ευρωπαϊκού κλάδου των τροφίμων, αλλά και της εγχώριας βιομηχανίας, είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και καινοτομία, που έχει «τρέξει» ποτέ η ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις του κλάδου. Παράλληλα, κοινή πεποίθηση και επιθυμία είναι ότι το πρόγραμμα Horizon να ευαισθητοποιήσει τη βιομηχανία τροφίμων και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε δραστηριότητες που υποστηρίζονται από την ΕΕ.

Στόχος-κλειδί
Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της οργάνωσης του κλάδου Τροφίμων-Ποτών στην Ευρώπη (FoodDrink Europe), κ. Jesus Serafim Perez, η έρευνα και καινοτομία αποτελούν τα σημαντικότερα «εργαλεία» της ΕΕ, που αναμένεται να συμβάλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κρίσης. Ο ίδιος παρότρυνε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.

Από την πλευρά του, γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρήστος Βασιλάκος, σχολίασε ότι η ανάδειξη της καινοτομίας σε μοχλό ανάπτυξης, αλλά και η δυνατότητα προσέλκυσης από το νέο ΕΣΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020, αποτελούν προτεραιότητα για τη ΓΓΕΤ. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η κατανομή του προϋπολογισμού σε δράσεις δεν έχει γίνει ακόμα, ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας θα λάβει μεγάλη χρηματοδότηση.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κ. Ευάγγελος Καλούσης, χαρακτήρισε την καινοτομία στόχο-«κλειδί» και ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης, που μαζί με την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την ύφεση, ανέφερε, μεταξύ άλλων,
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων αποτελούν τα βασικά εφόδια, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Θέματα
Το διήμερο Συνέδριο απασχολούν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως οι επιπτώσεις από τις κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα - από την πρωτογενή παραγωγή έως την υγεία του καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε,. την αειφορία και τα μέτρα στήριξης της αγοράς για καινοτόμα προϊόντα διατροφής και διαδικασίες.

Επίσης στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας τροφίμων και ειδικότερα τις μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης και η ενθάρρυνση τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, που υποστηρίζονται από την ΕΕ.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ