Νέα

Το επόμενο βήμα για το internet.org κάνουν Ericsson και Facebook: Κοινό εργαστήριο καινοτομίας

kainotomia2013_293



Το επόμενο βήμα για το Internet.org, την πρωτοβουλία που επιχειρεί να προσφέρει σε πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου, κάνουν Ericsson και Facebook. Οι δύο κολοσσοί, που έχουν ήδη συνασπίσει τις δυνάμεις τους, προκειμένου να καταστήσουν την πρόσβαση στο ίντερνετ εφικτή και για τους πολίτες που σήμερα είναι ψηφιακά αποκομμένοι, αναδημιουργούν Εργαστήριο Καινοτομίας για το internet.org.



Το νέο εργαστήριο, που αναμένεται να ανοίξει κατά το 2ο εξάμηνο του 2014 στις εγκαταστάσεις του Facebook στο Menlo Park της Καλιφόρνια, θα ασχοληθεί με τις βασικότερες πτυχές της αποστολής του Internet.org να κάνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο δυνατή για όλους. Αντικείμενο του εργαστηρίου η βελτιστοποίηση εφαρμογών, δικτύων, συσκευών και υπηρεσιών για τους επόμενους πέντε δισεκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του facebook, Mark Zuckerberg, το Ιnternet.org Innovation Lab, ως προϊόν συνεργασίας της Ericsson και του Facebook, θα παρέχει το περιβάλλον και την τεχνογνωσία για τη βελτιστοποίηση εφαρμογών, δικτύων, συσκευών και υπηρεσιών για τα επόμενα πέντε δισεκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου.

Προσομοίωση
Με βάση τις Υπηρεσίες Πιστοποίησης Συσκευών και Εφαρμογών της, η Ericsson θα παρέχει στο Facebook και σε προγραμματιστές εφαρμογών τη δυνατότητα να προσομοιώσουν διάφορα περιβάλλοντα δικτύου απ’ όλον τον κόσμο. Αυτό θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν εφαρμογές κινητών και νέες υπηρεσίες.

Το εργαστήριο θα συμβάλει στην υπέρβαση ενός εκ των βασικότερων φυσικών εμποδίων, που υπάρχουν, για να έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο. Προς το παρόν, οι προγραμματιστές έχουν συνήθως πρόσβαση μόνο στο εκάστοτε περιβάλλον δικτύου της γεωγραφικής τους θέσης. Με τους καταναλωτές, που λειτουργούν σήμερα σε διαφορετικά περιβάλλοντα δικτύου (2G, 3G, 4G, WiFi), σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα κινητών και σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, η πολυπλοκότητα, που συναντούν οι προγραμματιστές, μπορεί να αποδειχτεί αξεπέραστο πρόβλημα. Το κοινό εργαστήριο καινοτομίας θα διευκολύνει πολλαπλά περιβάλλοντα δικτύου για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση, όλα σε ένα μέρος.

“Με αυτό το εργαστήριο, οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να προσομοιώνουν τις συνθήκες δικτύου που συναντώνται συνήθως σε νέες αγορές, να δοκιμάζουν και να βελτιστοποιούν εφαρμογές σε ένα ασφαλές περιβάλλον και υπό ένα πλήθος διαφορετικών σεναρίων”, δήλωσε ο Vice President of Infrastructure Engineering στο Facebook, Jay Parikh.

Η πρωτοβουλία
Το Internet.org ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2013 με στόχο να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, που δεν είναι ακόμη συνδεδεμένα και να αποκτήσουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, που απολαμβάνουν όσοι είναι ήδη συνδεδεμένοι. Η Ericsson αριθμεί περισσότερα από 100 χρόνια εργασίας προς τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και προσφοράς τεχνολογίας για το κοινό καλό στην Αφρική, καθιστώντας τη διαδικτυακή πρόσβαση πιο προσιτή, αυξάνοντας την αποδοτικότητα της χρήσης δεδομένων και βοηθώντας επιχειρήσεις να διευρύνουν την πρόσβαση, εμπειρία που αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Internet.org.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ