Νέα

Στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας επιθυμεί να βρεθεί η Ε.Ε., επενδύοντας €3 δις στο 5G

europeflag



Αποφασισμένη να μην χάσει, αυτή τη φορά, το “τρένο” των υπερ-υψηλών ταχυτήτων εμφανίζεται η Ευρώπη, επενδύοντας €3 δις για την έρευνα και ανάπτυξη κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς (5G). Με στόχο να προλάβει τις εξελίξεις, που ήδη “τρέχουν”, καθώς για παράδειγμα η Νότια Κορέα ήδη ανακοίνωσε σχέδιο $1,5 δις για το 5G, η Επιτροπή απευθύνει προσκλητήριο στους κολοσσούς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να “σηκώσουν το γάντι” και να επισπεύσουν την έρευνα για το ίντερνετ του μέλλοντος. 



Το στίγμα των προθέσεων της Ε.Ε. έδωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπος για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κυρία Neelie Kroes, από το βήμα του φετινού Mobile World Congress 2014, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη. Με στόχο να πλασαριστεί η Ε.Ε. στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας, η κυρία Kroes ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως οι Ericsson, Alcatel-Lucent, NSN, αλλά και πάροχοι, όπως η Orange, προκειμένου να επιταχυνθεί η έρευνα για τα δίκτυα 5G.

Οι Βρυξέλλες, διαβλέποντας αύξηση της κίνησης δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία, κατά 33 φορές, ως το 2020 σε σχέση με το 2010 και ραγδαία χρήση κινητών και “ευφυών” συσκευών, κάτι που θα φέρει θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, επενδύουν στη διερεύνηση της αρχιτεκτονικής και των λειτουργικών αναγκών των δικτύων 5ης γενιάς. Η επένδυση για την έρευνα στο 5G θα ανέλθει σε €3 δις, εκ των οποίων €700 εκατ. έχει ήδη δεσμευτεί να διαθέσει η Ε.Ε. έως το 2020, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα λάβουν μέρος στο όλο εγχείρημα. Μάλιστα, η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα θα φτάσει τα €3,5 δις έως το 2020.

Από το 2020
Η ανάπτυξη δικτύων 5G, που χρονικά τοποθετείται το 2020, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα και την ικανότητα των ασύρματων επικοινωνιών, καθώς και να οδηγήσει στη σύγκλιση μεταξύ ενσύρματων και ασύρματων συνδέσεων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας τεχνολογικό προβάδισμα στην Ε.Ε. Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα συνδεθούν περίπου 7 τρις “πράγματα”, χάρη στην επόμενη γενιά συστήματος επικοινωνιών: ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ψυγεία θα ανταποκρίνονται σε ασύρματες εντολές και θα είναι, επίσης, σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους, λένε οι ειδικοί, που εργάζονται προς την επανάσταση 5G.

Στον τελευταίο 7ετή προϋπολογισμό, η Κομισιόν συγχρηματοδότησε έργα για την εξάπλωση του 4G και την αρχική ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής 5G. Περίπου €350 εκατ. διατέθηκαν μεταξύ του 2007 και του 2013 για τη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με τις ασύρματες τεχνολογίες μέσω έργων, όπως τα Metis, 5Gnow, IJoin ή Tropic. Πολλές κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμμετείχαν σε αυτά τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των British Telecom, Ericsson, και SAP.

Διεθνής εμπειρία
Εκτός Ευρώπης, τα ποσά που δεσμεύονται για την ανάπτυξη του 5G, είναι τεράστια. Για παράδειγμα, η κινεζική εταιρεία Huawei, ανακοίνωσε επενδύσεις για την εμπορική προώθηση του 5G τουλάχιστον $600 εκατ. μέχρι το 2018. Λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες κινεζικές επενδύσεις, το ποσό αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Τι μπορεί να κάνει το 5G;
Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής (eHealth), τα διασυνδεδεμένα σπίτια, οι μεταφορές, τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα, ο τομέας της ψυχαγωγίας είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα τομέων, που αναμένεται να ενισχυθούν από την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ