Νέα

16 ελληνικά startups δίνουν το "παρών" στο διεθνές φεστιβάλ "South by Southwest Interactive Festival" στο Τέξας

kainotom2013_s



Πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδοτικά κεφάλαια, αλλά και σε πελατολόγιο από τις ΗΠΑ, διεκδικούν δεκαέξι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, που αναμένεται να δώσουν ηχηρό "παρών" στο παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ South by Southwest Interactive Festival, και ειδικότερα στο λεγόμενο “Startup Village”,  που πραγματοποιείται στις 7 Μαρτίου στο Austin του Τέξας. Συμμετέχοντας στο ίδιο φεστιβάλ, όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν το Twitter και το Foursquare, οι δεκαέξι πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups, εκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε διαφορετικούς τομείς η καθεμία, όπως αυτούς της ενέργειας, των social media, της ανάπτυξης εφαρμογών για το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία, των φορητών συσκευών υψηλής τεχνολογίας (wearable personal intelligence), του eLearning, των ασύρματων τηλεπικοινωνιών, της νανο-τεχνολογίας και των προηγμένων υλικών. Η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει εταιρείες, που θα προβάλλουν τις τεχνολογίες τους, θα πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις σε πάνελ έμπειρων κριτών και θα έρθουν σε επαφή με εν δυνάμει πελάτες, συνεργάτες, αλλά και επενδυτές.



Οι 16 νεοφυείς επιχειρήσεις
Οι δεκαέξι συμμετέχουσες νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι οι:

Amen Technologies: δραστηριοποιείται στον τομέα των ενεργειακών υλικών και ειδικεύεται στην ανάπτυξη θερμο-ηλεκτρικών υλικών και συνθετικών μαγνητών (bonded magnets), καθώς και άλλων εφαρμογών που χρησιμοποιούν τεχνολογία μικροκυμάτων.
eConais: κατασκευάζει ασύρματα, υψηλών επιδόσεων και εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης μικροσυστήματα WiFi για το “internet των πραγμάτων” (Internet of Things).
Gridmates: το κοινωνικό δίκτυο της ηλεκτρικής ενεργείας, όπου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια διαδραστική ενεργειακή σχέση.
Hypertech: παρέχει ολοκληρωμένες εφαρμογές και λύσεις διαχείρισης λογισμικού. Τα εργαστήρια της πρωτοπορούν στον τομέα της ενέργειας, παρέχοντας υπηρεσίες, όπως η αυτοματοποιημένη ενεργειακή διαχείριση κτιρίων μέσω “έξυπνων δικτύων”, απαντώντας στις ανάγκες τόσο των παραγωγών/παρόχων, όσο και των καταναλωτών ενέργειας.
Intelen: παρέχει, σε επιχειρήσεις και άτομα, αποτελεσματικά εργαλεία για τη συλλογή και διαχείριση ενεργειακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και εφαρμογές, που επιτυγχάνουν μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και βελτίωση της αποδοτικότητας, μέσω της μόνιμης και βιώσιμης αλλαγής της ενεργειακής καταναλωτικής συμπεριφοράς.
Meazon: σχεδιάζει και παράγει προϊόντα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως “έξυπνοι” μετρητές (sub-meters), καταγραφείς δεδομένων και ρυθμιστές, καθώς και εφαρμογές cloud για ασύρματη και φορητή παρακολούθηση και διαχείριση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Mobiltron: ένα προσωπικό φορητό σύστημα νέας γενιάς, που ανιχνεύει και αναφέρει αυτόματα έκτακτες καταστάσεις.
Moosend: μία Email Marketing πλατφόρμα, που προσφέρει παγκοσμίου κλάσης υπηρεσίες και το πιο εύχρηστο διαχειριστικό σύστημα στις πιο ανταγωνιστικές τιμές.
PeekInToo: ένα ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο, που επιτρέπει στους χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων να ανταλλάσουν βίντεο διάρκειας 12 δευτερολέπτων σε πραγματικό χρόνο από οπουδήποτε στον κόσμο.
Pinnatta: μία υπηρεσία για κινητά τηλέφωνα, που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν διαδραστικά μηνύματα και ευχετήριες κάρτες με τους φίλους τους.
QReca!: αποτελείται από μια σειρά εύχρηστων διαδικτυακών εργαλείων, που επιτρέπουν την ανάπτυξη εφαρμογών ενεργοποίησης της συμμετοχής του καταναλωτή (consumer engagement) με χαμηλό κόστος.
Rabt.co: μία προσωποποιημένη εφαρμογή αναζήτησης, αναπαραγωγής και αποστολής βίντεο που, μέσω ειδικών αλγορίθμων, επιτρέπει στους χρήστες iPhone και iPad να προσαρμόζουν το περιεχόμενο των βίντεο στις προτιμήσεις τους, είτε βρίσκονται στο σπίτι είτε εν κινήσει.
Rocketgraph: παρέχει έξυπνες λύσεις αυτοματοποιημένης διαχείρισης Μεγάλων Δεδομένων για επιχειρήσεις.
Resin.io: μία Software as a Service (SaaS) πλατφόρμα, που επιτρέπει τη διαχείριση, ενημέρωση και ανάπτυξη κώδικα σε συνδεμένες συσκευές. Javascript στις συσκευές σας με εύκολο τρόπο.
Schoox: μια online ακαδημία εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, όπου οι εκπαιδευόμενοι κερδίζουν διακρίσεις και αποκτούν πιστοποιητικά, δημιουργώντας ένα ισχυρό προφίλ δεξιοτήτων και οι εκπαιδευτές ωφελούνται οικονομικά προσφέροντας τις γνώσεις τους.
Terranova: ένας έξυπνος προσωπικός βοηθός, που διευκολύνει τη διασύνδεση ανθρώπων, τόπων και γεγονότων.

Το Φεστιβάλ
Από την έναρξη της λειτουργίας του το 1994, το SXSW Interactive Festival λειτούργησε ως “θερμοκοιτίδα” καινοτόμων τεχνολογιών και ψηφιακής δημιουργικότητας. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει πέντε ημέρες παρουσιάσεων από τα πιο διακεκριμένα στελέχη των αναδυόμενων τεχνολογιών, εκδηλώσεων που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να δικτυωθούν και να συνομιλήσουν με ορισμένους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βιομηχανίας, καθώς και παρουσιάσεις μιας μεγάλης ποικιλίας προγραμμάτων με τα καλύτερα νέα websites, τα καλύτερα video games και τις πιο καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, που έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας. Φέτος αναμένεται ότι πάνω από 30.000 άτομα θα επισκεφτούν το Φεστιβάλ.



Υποστηρικτές
Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative– TΗΙ) και ο όμιλος Libra είναι υποστηρικτές της ελληνικής συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ, ενώ η ελληνική συμμετοχή διοργανώνεται με την υποστήριξη της εταιρείας AngelouEconomics, ενώ υποστηρίζεται οργανωτικά από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον και χρηματοδοτείται από την Ελληνική Πρωτοβουλία, τον Όμιλο Libra, την Pflugerville, την TX Community Development Corporation και τον International Accelerator.

Δημιουργική οικονομία
“Νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία Schoox, μια online πλατφόρμα εκμάθησης, αντιπροσωπεύουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα”, δηλώνει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Schoox, κ. Λευτέρης Ντουάνογλου. “Η οικονομική κρίση προσέδωσε νέο ενδιαφέρον στη δημιουργική οικονομία. Η Ελλάδα διαθέτει το ταλέντο, χρειάζεται, όμως, την προβολή στην παγκόσμια σκηνή. Είμαστε περήφανοι, που αποτελούμε κομμάτι μίας τόσο ισχυρής ομάδας νέων επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στο Φεστιβάλ South by Southwest”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Επιχειρηματίες, όπως αυτοί που θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να δημιουργήσει νέες οικονομικές βάσεις, ενώ θα επιδείξουν το καινοτόμο πνεύμα, που απαιτείται για να ξεπεραστεί η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Libra και πρόεδρος της Επιτροπής Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, κ. Γιώργος Μ. Λογοθέτης.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ