Νέα

Τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στην τελική ευθεία για τον τίτλο της πρώτης "Πρωτεύουσας Καινοτομίας" της Ε.E.

internetspeed_m



Τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, κάθε μία από τις οποίες έχει καταθέσει διαπιστευτήρια καινοτομίας, η Βαρκελώνη (Ισπανία), η Γκρενόμπλ (Γαλλία) και το Χρόνινγκεν (Ολλανδία), είναι οι φιναλίστ, που διεκδικούν τον τίτλο της πρώτης ευρωπαϊκής “Πρωτεύουσας Καινοτομίας” ή αλλιώς “iCapital”: Οι τρεις ευρωπαϊκές πόλεις έλαβαν το "πράσινο φως" για είσοδο στην τελική ευθεία της διαδικασίας, που θα αναδείξει το Μάρτιο την πρώτη πρωτεύουσα της καινοτομίας για την Ε.Ε.



Η πόλη, η οποία θα αναδειχθεί νικήτρια, θα λάβει €500.000, ως οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να εντείνει έτι περαιτέρω τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, συνδέοντας μεταξύ τους πολίτες, δημόσιες αρχές, πανεπιστημιακή κοινότητα και επιχειρήσεις. Η διαδικασία ανάδειξης της πόλης, που θα στεφθεί iCapital, θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου, με την επιλογή να γίνεται από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Οι πόλεις, που βρέθηκαν εκτός της τελικής τριάδας - και οι οποίες επίσης διεκδικούσαν τον ρόλο της πρώτης ευρωπαϊκής “Πρωτεύουσας Καινοτομίας”- ήταν το Εσπού (Φινλανδία), η Μάλαγα (Ισπανία) και το Παρίσι (Γαλλία).

Οι τρεις προκριθείσες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεχώρισαν και έφθασαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, ξεχωρίζοντας για μια σειρά επιτευγμάτων:

Βαρκελώνη: για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να φέρει την πόλη πιο κοντά στους πολίτες.
Γκρενόμπλ: για την επένδυση σε επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, μέσω των συνεργιών μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας.
Χρόνινγκεν: για τη χρήση των νέων εννοιών, εργαλείων και διαδικασιών για την ανάπτυξη ενός έξυπνου ενεργειακού οικοσυστήματος.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αφορά σε πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους και για πρωτοβουλίες, που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2010. Τα κριτήρια, που έπρεπε να τηρεί μια πόλη προκειμένου να διακριθεί στο διαγωνισμό ήταν: να είναι καινοτόμος όσον αφορά τις ιδέες, τις διαδικασίες και τα εφαρμοζόμενα μέσα, να αποτελεί πηγή έμπνευσης, έχοντας ως στόχο την προσέλκυση ταλέντων, χρηματοδοτών και επενδυτών, καθώς και την ενθάρρυνση της συμμετοχής και της πρωτοβουλίας των πολιτών, να είναι διαδραστική και να δημιουργεί μια κοινότητα καινοτομίας στην ίδια την πόλη, αλλά και μαζί με άλλες πόλεις.

Έντονο το ενδιαφέρον
Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κρατών στο προσκλητήριο καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε εντυπωσιακή, καθώς το "παρών" στο διαγωνισμό έδωσαν 58 ευρωπαϊκές πόλεις. Δεδομένου ότι το 68% του πληθυσμού της Ε.Ε. κατοικεί σήμερα σε αστικές περιοχές, αναμένεται ότι οι περιοχές αυτές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την τόνωση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Οι πόλεις προάγουν την καινοτομία στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουν οι ίδιες, αλλά το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να καινοτομήσουν και άλλοι και να υπάρξει σύνδεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Οι υποψήφιες πόλεις κρίθηκαν τόσο με βάση τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα τους μέχρι σήμερα σε θέματα καινοτομίας, όσο και με βάση τις ιδέες τους για την ενίσχυση των καινοτόμων ικανοτήτων τους στο μέλλον.

“Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις πόλεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καινοτομία και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πόλεων, που θα μπορούν να ανταλλάσσουν λαμπρές ιδέες για το μέλλον”, δήλωσε σχετικά η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών της Ε.Ε., κυρία Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ